Eğitim Sitesi

Kale (Kap) Nedir? Kale (Kap) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Kale (Kap) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kale (Kap) nedir? Kale (Kap) ne demek? Kale (Kap) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kale (Kap) Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Kale (Kap):

5000 sene önce eski Mısırda tahta lâhitler üzerinde görülmüş ve sulu boya ile yapılan nakışların bozulmaması için üzeri bir mayi'de eritilen bir nevi' reçine ile kaplanmıştır ki bugün bu suda erimeyen ve temasla bozulabilecek altınlı ve sulu boyalı kap nakışları üzerine de kullanılan bir verniktir ki hem cildin nakışlarının bozulmamasına, hem de parlak görülmesine yardımcı olur. Kaplarda olanlarına da lâke, rugan derler.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Mazruf: Bir şeyin muhtevası yani içine aldığı şey. Mevzu. Bir kitaba göre metni.

Memi: Mehmed'in Türkler arasında kısaltılmış şeklidir. Esasen Mehmed Peygamberimizin isimlerinden biridir. Aslı Muhammed'dir. Bu ismi alanlarında adı hürmetsizce söylenirse Peygamberimizin ismi küçültülmüş olur diye ince Türk terbiyesinin iktizası bu mübarek isim mümkün mertebe maskelenmiş Mehmed'e dönüştürülmüştür. Rumelinde Mehmed'e Memiş, Şark vilâyetlerimizde Memo, Ege bölgesinde de Memi denmiştir.

Menakibi Hünervaran: Mustafa Âli Efendinin yazı ve resimde zamanına kadar ma'rûf olan san'atkârların hayat ve eserlerinden kısaca bahseden mühim bir eserdir. Matbudur.

Miklep: Eski yazma kitapların cildinin alt kapağı kenarına eklenen bir ektir ki ucu kapların ortasına kadar gelir, ekseriya kitaplar okunurken sahife arasında bir işaret gibi de kullanılabilir.

Müşterek Eser: İki veya daha fazla sanatkâr tarafından birlikte çalışarak yapılan eser.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü