Eğitim Sitesi

Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kamulaştırma terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kamulaştırma nedir? Kamulaştırma ne demek? Kamulaştırma hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kamulaştırma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerek duyulan taşınmazlara el konulması ile sınırlıdır. Ulusallaştırmadan temel farkı da budur.


Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Kamulaştırma:

Kamu yararına projelerin uygulanmasında özel iyelik konusu taşınmaz malların karşılığı ödenerek kamuya kazandırılması.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya kamu tüzel kişilerince, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılığını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el konulması veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi işlemİ.


Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kamulaştırma:

Devlet veya diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararının gerektirdiği hallerde, karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el koyması işlemidir.


Benzer Tarih Terimleri

Kamuoyu: Bir sorun ile ilgili olarak kamunun düşüncesi.

Kapadokya: İlkçağda Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir illerinin sınırları içerisinde kalan bölgedir. Hitit dilinde "güzel atlar ülkesi" anlamına gelen bu bölgede peribacaları ve Hristiyanlığın ilk dönemlerinde gizlice inşa edilmiş pek çok kilise bulunmaktadır.

Kapıkulu: Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.

Karantina: Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

Karavaş: Satın alınan ya da savaşta tutsak edilen ve üzerinde sahibinin tam bir kullanma hakkı bulunan kadındır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü