Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Kast Sistemi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kast Sistemi nedir? Kast Sistemi ne demek? Kast Sistemi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kast Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Kast Sistemi:
Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir:
1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler).
2. Kısatriyalar (prensler ve askerler).
3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar)
4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.
Benzer Tarih Terimleri
Katolik Kilisesi: Roma Kilisesinin kendisine verdiği addır. Hristiyanlığın en büyük koludur. Sözcük anlamı evrenseldir. Vatikan'da bulunan papa dinsel önder durumundadır.
Kavimler Göçü: Orta Asya'da yaşayan Asya Hunları'nın bir bölümü Çinliler'in Doğu Hunları'nın ve öteki kavimerin baskılarıyla Batıya doğru göç etmeye başladılar. Karadeniz'in Kuzeyi'nden dolaşarak Macaristan'a geldiler. Burada yaşayan Ostrogotları kovdular. Ostrogotlarda daha batıya giderek Vizigotlar'ı kovunca kavimlar göçü tüm Avrupa'ya yayılacak şekilde yönlenmiş oldu. Avrupa'da yüz yıldan uzun süren bu karmaşa ve alt üst oluş dönemi başladı. Kavimler Göçü'nün sonucunda:
1. Kölelik düzeni yıkıldı, feodal düzen kuruldu.
2. Kavimlerin birbirleriyle kaynaşması sonucu yeni topluluklar oluştu. Modern Avrupa'nın temelleri atıldı.
3. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun topraklarında yeni devletler kuruldu.
4. Kutsal Roma İmparatorluğu önce ikiye ayrıldı (395), bir süre sonra da Batı Roma İmparator-luğu yıkıldı (476).
5. İlkçağ sona erdi, Yeniçağ başladı.
6. Kilisenin, Hristiyan Avrupa'da egemenlik kurabilmesi için elverişli koşullar oluştu.
7. Avrupa Hun ve Avar devletleri kuruldu.
Kazaklar: Kuzey Karadeniz kıyılarında yaşayan ve Ruslar-ın korunmasında bulunan, çoğunluğu Müslüman olan savaşçı bir topluluktur.
Kazasker: İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.
Kayı: Bozoklar'ın Gün Han Oğulları kolundan, Oğuz boyundan bir Türk topluluğudur. Anadolu'ya gelenlerin çoğunluğu Kızılırmak'ın batısına yerleşmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları bu soydandır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü