Eğitim Sitesi

Kemik İliği Biyopsisi Nedir? Kemik İliği Biyopsisi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Kemik İliği Biyopsisi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kemik İliği Biyopsisi nedir? Kemik İliği Biyopsisi ne demek? Kemik İliği Biyopsisi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kemik İliği Biyopsisi Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kemik İliği Biyopsisi:

Kalça kemiğinin arka kısmındaki küçük kemik çıkıntısına, o bölge uyuşturulduktan sonra özel bir iğne ile girilerek ilik dokusunun alınması. Bu yöntemle mikroskopta yalnız hücreler değil, iliğin yapısal durumu da incelenmiş olur. Genelde kalça kemiğinden aspirasyon ve biyopsi birlikte yapılır.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Kemoterapi: Kanserin ilaçlarla tedavisi. Genellikle birden fazla sayıda ilaç birlikte kullanılır. İlaçlar ağızdan veya serumla damardan verilir. Genelde bu ilaçlardan kötü hücrelerin yanında vücudün normal hücreleri de etkilendiğinden tedavinin aralıklı olarak (örneğin 4-6 haftada bir) uygulanması kuraldır. Yüksek doz kemoterapi dendiğinde daha çok kanser hücresi öldürebilmek amacıyla ilaçların normal (sağlıklı) kemik iliği kök hücrelerini de yok edebilecek derecede yüksek dozlarda kullanılması anlaşılır. Hastaları kemik iliği yetersizliğinden kurtarabilmek için böylesine yoğun bir kemoterapinin ardından mutlaka kök hücre nakli yapılmalıdır.

Kortizon Türü İlaçlar: Prednizon türevleri (örneğin Prednol), deksametazon (örneğin Dekort).

Kök Hücre: Kemik iliğinde bulunan tüm kan hücrelerinin ataları olan öncül hücreler. Kök hücreler değişik uyaranların etkisiyle farklılaşıp çoğalarak çeşitli kan hücrelerini meydana getirirler. Kemik iliği nakli dendiğinde, aslında nakledilen bu kök hücrelerdir.

Kreatinin: Kanda ve kaslarda bulunan ve idrarla vücuttan atılan bir madde. Böbrekler iyi çalışmadığında, kanda üre gibi yükselir.

Lökosit: Akyuvar. Vücudumuza giren çeşitli mikroplar ve yabancı maddelerle savaşan kan hücreleri. Kan sayımı cihazı çıktılarında "WBC" şeklinde kısaltılmıştır. Lökositler farklı görevlere sahip birçok alt gruba ayrılır: nötrofiller (granülositler), lenfositler, monositler, eozinofiller, bazofiller.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü