Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Kiriş terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kiriş nedir? Kiriş ne demek? Kiriş hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kiriş Terimi Hakkında Bilgiler
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kiriş:
Yatay konumda çalışan genellikle dikdörtgen kesitli olup üzerlerine gelen yükleri oturdukları mesnetlere taşıyan yapı elamanlarıdır.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Kiriş:
1- Uç noktaları çember üzerinde bulunan doğru parçası.Bir çemberin üzerinde alınan iki noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş denir.
2- Herhangi bir eğri veya yüzeyin iki noktasını birleştiren doğru parçası.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kiriş:
Yay da okun takılıp gerdirilerek atılmasına yarayan elastiki ip.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kiriş:
Boyu doğrultusundaki eksenine dik kuvvetlerin etkisi altındaki çubuk.
Sanat Terimi Olarak Kiriş:
1. Döşemelerde veya tavanı taşıyan yatay olarak yerleştirilen inşaat elemanı.
2. Yapılarda dört köşe kalın keresteden, demirden veya betonarmeden yapılmış yatay destek parçası.
Okçuluk Terimi Olarak Kiriş:
Yayın kurulduğu ipek ip demeti.
İnşaat Terimi Olarak Kiriş:
Boyu doğrultusundaki eksenine dik kuvvetlerin etkisi altında bulunan çubuk; döşemeden gelen yükleri düşey taşıyıcılara aktaran, eğilmeye dayanıklı strüktür elemanı. Kirişler genel olarak ahşap, çelik, betonarme, ön gerilmeli beton olurlar.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Kilim: Türk el dokuma sanatlarından en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. En önemli sebebinin göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir. Kilim, ince bir halı tipidir. Diğer halılardan çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha ucuz üretilir.
Kiler: Evlerde yiyecek ve içeceğin saklandığı oda.
Kırılmaz Temperli Cam: Camı yumuşama sıcaklığına yakın bir sıcaklığa (700°C) değin ısıtıp sonra birdenbire soğutarak elde edilen güvenlik camı, duracam, sekurit cam. Kullanım gereklerine göre renkli, renksiz, yansıtıcı, desenli, sable camlar gibi her tür cam temperlenebilir. Temperleme işlemiyle camın direnci yaklaşık beş kat artar. Üretiminden sonra kesilmesi, delinmesi, yüzey ve kenar işlemleri yapılması olanaksız olduğundan söz konusu işlemler temperleme işleminden önce yapılır. Kırıldığı zaman kesici olmayan boncuklara ayrılır.
Keson: 1. Sandık.
2. Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur. Genellikle üç tipte yapılır: Açık kesonlar, Pnömatik kesonlar, Yüzen kesonlar (yüzen sandıklar).
Kesme Taş: Özellikle estetik ve mimari düşüncelerle, onanlı proje ve detaylarına uygun olarak, bütün yüzeyleri düzgün ve geometrik şekilde yontulup hazırlanmış taşlardır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü