Eğitim Sitesi

Kisve Nedir? Kisve Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Hac ve Umre terimleri sözlüğümüzde Kisve terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kisve nedir? Kisve ne demek? Kisve hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kisve Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Kisve:

Saf ipekten dokunan ve üzerinde ayetler yazılı olan siyah renkli Kâbe örtüsüdür. Ayrıca Kâbe'nin iç duvarları da yeşil ve beyaz karışımı renklerden oluşan ayetler yazılı ipek kisve ile örtülüdür.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Kisve:

1- Kılık kıyafet.

2- Hacıların Kâbe'de giydikleri beyaz üstlük.


Benzer Hac ve Umre Terimleri

Hatim ve Hicr-i İsmail: Kâbe'nin kuzey duvarı önünde bulunan yarım daire şeklindeki duvara "Hatim" denir. Bu duvarla Kâbe arasındaki boşluğa ise "Hicr-i İsmail" denir. Burası Kâbe'nin iç kısmı ile aynı hükümde olup içinde sadece nafile namazlar kılınabilir.

Makam-ı İbrahim: Hz. İbrâhim (a.s)'ın Kâ'be'yi inşâ ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca da'vet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Bu yer, Kâ'be'nin doğu tarafında, zemzem kuyusu ile Kâ'be'nin kapısı arasındadır. Buradaki taşta ayak izi vardır. Taş, cam bir fanus içine alınmıştır.

Tavaf: Kâbe'nin etrafında, Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe sola alınarak yedi kere dönmektir.

İstilâm: İstilam: Hac ve umrede Kâbe'yi tavafa başlarken veya tavaf sırasında Hacer-ül-esved önüne gelindiğinde, elleri namaza durur gibi kaldırıp tekbir, tehlil getirerek, (Allahü ekber, lâ ilahe illallahü vallahü ekber) diyerek onu selamlamak. El sürülemiyorsa, uzaktan elleri kaldırıp işaret yapmak.

Şavt: Tavaftaki yedi dönüşten her birine Şavt denir. Tavafta Hacer-ül-esvedden başlayıp Kâbe'nin etrafında dönüp tekrar aynı hizaya gelmek. Sa'yda Safâ'dan Merve'ye, Merve'den Safâ'ya bir kere gitmek. Her sa'y ve tavafta 7'şer şavt vardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü