Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Kozmik Işınlar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kozmik Işınlar nedir? Kozmik Işınlar ne demek? Kozmik Işınlar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kozmik Işınlar Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kozmik Işınlar:
1- Güneş'te, nötron yıldızlarında, süpernova patlamaları sırasında ya da kara deliklerde üretilen ve Dünya'ya ışık hızına yakın hızlarla ulaşan elektrik yüklü atom parçacıkları.
2- Uzayda çok yüksek enerjilerle hareket eden parçacıklar. Çoğu Güneş Sisteminin dışından gelmektedir. Düşük enerjili olanlar Güneş patlamalarıyla oluşur.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Kozmoloji: Evreni bir bütün olarak, yapısını ve gelişimini inceleyen bilim dalı.
Kozmoloji genel olarak gök adalara ilişkin çalışmaları içerir. Gök adalar ve gök ada kümeleri ile bunların özelliklerinin incelenmesi, bunlara ilişkin kuramların geliştirilmesi kozmolojinin konusudur.
Kuazar ( Quasar, yıldızımsı cisim ): 1- Gökada çekirdeklerindeki, optik ve morötesi ışınım yayan sıkı ışınım kaynakları. Optik fotoğraflarda yıldız gibi görünürler. Yıldızımsı cisim güçlü bir radyo kaynağı ise kuazar olarak adlandırılır.
2- Dünya'dan bakıldığında yıldız gibi görünen yoğun ve son derece parlak bir cisim. Haklarında çok az şey bilinmektedir, ama kuazarlar büyük bir olasılıkla aktif galaksilerin merkezleridir.
Küresel Kümeler: Gökadaların halelerinde bulunan, bir milyon ya da daha fazla sayıda yıldız barındıran, yoğun yıldız toplulukları.
Messier M1-M103: 18. yüzyılda yaşamış Fransız gökbilici Charles Messier tarafından derlenen bulutumsu gökcisimleri katalogu.
Nebula (Bulutsu): Gaz ve tozdan oluşan, gökadaların içinde bulunan, silik bir ışık kümesi olarak gözlenen gökcisimleri.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü