Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Kübizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kübizm nedir? Kübizm ne demek? Kübizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Kübizm Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Kübizm:
20. yüzyılın başlarında önce resimde başlayan, sonra öteki sanat dallarıyla birlikte edebiyatta etkisini gösteren sanat akımı.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kübizm:
Nesneleri hep geometrik biçimde gösteren, 1910-1930 yılları arasında çok tutulmuş sanat akımı. Biçimlerin sarih olarak bitmelerine yardımcı olan düz çatı karakteristik bir öğe haline gelir. Süsten arınmış sade cepheler sıklıkla kullanılır.
Sanat Terimi Olarak Kübizm:
1. 1907'de Paris'te Picasso ve Braque öncülüğünde oluşan akım. Bu iki sanatçının yapıtlarını, küplerden oluşan bireşimler olarak yorumlayan eleştirmen Louis ve Veauxcelles akıma kübizm adını vermiştir.
2. Plastik sanatlarda özellikle resim ve heykelde kompozisyonu meydana getiren nesneleri ve canlı varlıkları doğadaki görünümleri ile değil, parçalanmış geometrik şekillerle ifade eden sanat akımı.
3. Doğa görünüşlerinin geometrik parçalanmaya tabi tutup, tablo yüzeyini doğa unsurlarından kurtararak yeniden inşa etme anlayışı.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kübizm:
Nesneleri geometrik biçimlerde gösteren bir sanat akımı.
Benzer Edebiyat Terimleri
Lakonizm: Söylenmek istenileni en az sözcük ya da en kısa biçimde anlatma yolu.
Leff ü Neşr: Bir beyit içinde iki ya da daha çok şeyi andıktan sonra onlarla ilgili şeyleri sırlama sanatı.
Lehçe: 1. Bir dilin tarihsel, toplumsal, kültürel nedenlerle dilbilgisi ve sözlük açılarından ayrımlaşmış biçimi.
2. Bir dilin bilinen ve izlenebilen tarihinden önce, karanlık bir devrinde kendisinden ayrılmış olup çok büyük ayrılık gösteren kolları.
Letrizm: 20. yüzyılda, Romen asıllı İsodore İsou'nun öncülüğünü yaptığı, sözcükleri, sözcüklerin anlamsal değerlerini hiçe sayan şiirde temel birim olarak harfi benimseyen edebiyat akımı.
Mahlas Beyti: Şairin mahlas olarak seçtiği adın geçtiği beyte denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü