Eğitim Sitesi

Kurallı Cümle Nedir? Kurallı Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Kurallı Cümle terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Kurallı Cümle nedir? Kurallı Cümle ne demek? Kurallı Cümle hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Kurallı Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kurallı Cümle:

Yardımcı ögeden ana ögeye doğru yol alan ve yüklemi sonda bulunan cümle: Zaten hemen her bina, içinde yetiştiği tarihin bir parçasıdır. (A.Ş.Hisar, Boğaziçi Mehtapları, s.169).


Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

Devrik Cümle: Anlamı güçlendirmek veya güzelleştirmek için Türkçenin normal söz dizimine aykırı olarak yüklemi öteki cümle ögelerinden daha önce gelen cümle: Ne mutlu Türküm diyene, Alıver şu işi üzerine, görmeliydin o sabah gelenleri vb.

Belirli Ad Tamlaması: Türkçede ad tamlaması, ilgi durumu eki almış tamlayan görevindeki bir adın, iyelik eki almış tamlanan görevindeki bir adla tek bir kavrama karşılık olacak şekilde birleşmesi ile kurulur: çocuğun oyuncağı, kapının kolu vb.

Belirsiz Ad Tamlaması: Tamlayanı ilgi durumu eki almadan kurulmuş olan tamlamalar belirsiz bir ad veya belirsiz bir kavramı gösterdikleri için belirsiz ad tamlaması olarak adlandırılır: çocuk oyuncağı, ana sütü vb.

Zincirleme Sıfat Tamlaması: Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere ağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharat burada hemen her yemeğe katılıyor. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s.143) vb.

Zarf-Fiil Grubu: Grup içinde yüklem görevi almış bir zarf fiil veya ad çekimi ekleriyle genişletilerek zarf görevi yüklenmiş sıfat-fiil ekleri ile bunlara bağlı ögelerden oluşan kelime grubu. Zarf-fiil grubun sonunda bulunur ve anlamca özne, nesne, zarf ve yer tamlayıcısı görevi yüklenmiş ögelerle tamamlanır: Genç hanımlar, hürmet göstermek istedikleri yaşlı hanımlara tesadüf edince (A.Ş.Hisar, Boğaziçi Mehtapları, s.168)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü