Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Levha Tektoniği terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Levha Tektoniği nedir? Levha Tektoniği ne demek? Levha Tektoniği hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Levha Tektoniği Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Levha Tektoniği:
Levha tektoniği, jeolojik ve jeofizik araştırmalara dayalı olarak yer kabuğunu oluşturan parçaların (levhaların) hareketleri hakkındaki son görüştür.
Deprem Terimi Olarak Levha Tektoniği:
Yerkürenin dış kısmını oluşturan ve levha veya plaka adı verilen büyük kütlelerin daha içeride yer alan manto tabakası üzerinde hareketini ve bu hareketlerin sonuçlarını inceleyen bilim dalı. Gözlemle ispatlanmış bulunan bu teoriye göre, yer kabuğunun üst manto kısmında belirli sayıda ve birbirine göre hareket hâlinde rijit (sert, katı) levhalar bulunmakta, bu plakaların sınırlarında da genellikle çok şiddetli depremler meydana gelmektedir.
Benzer Coğrafya Terimleri
Matematiksel Konum: Yeryüzündeki herhangi bir alanın enlem ve boylamlara göre yeridir. Bir başka ifade ile Ekvator'a ve Greenwich'e göre konumudur.
Meridyen: 1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler.
2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.
Ölçek: 1. Bir harita veya resimdeki uzaklıklarla bunların temsil ettiği gerçek uzunluklar arasındaki orandır.
2. Haritalardaki küçültme oranına ölçek denir. Bir başka ifade ile harita üzerindeki iki nokta arasındaki uzunluğun(mesafenin) gerçek uzunluğa oranıdır.
Paralel: 1- Ekvatordan kutuplara doğru birer derecelik açı aralıklarıyla çizildiği varsayılan çemberlerdir.
2- Ekvatora paralel olan ve meridyenleri dik kestiği varsayılan hayali çemberlere paralel denir.
Peri Bacaları: Genellikle akarsu vadilerinin yamaçlarında bulunan volkanik tüfler üzerinde, daha çok sel sularının ve rüzgârın oluşturduğu aşınım şekilleridir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü