Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Marksizm (Bilimsel Sosyalizm) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Marksizm (Bilimsel Sosyalizm) nedir? Marksizm (Bilimsel Sosyalizm) ne demek? Marksizm (Bilimsel Sosyalizm) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Marksizm (Bilimsel Sosyalizm) Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Marksizm (Bilimsel Sosyalizm):
XIX. yüzyıl ortalarında Marks ve Engels'in geliştirdikleri tarihsel, toplumsal ve düşünsel görüşe dayalı devrimci siyasal harekettir. Kapitalizmin yok olacağı ve yerine sosyalizmin geçeceğini ileri süren bu öğreti ilk kez 1917 Devrimi ile Rusya'da uygulama alanı bulabilmiştir.
Benzer Tarih Terimleri
Marshall Planı: II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Avrupa'nın yeniden yapılanmasını sağlamak ve ABD'nin Avrupa'daki etkisini artırmak amacıyla 1948-1952 yıllarında uygulanan Amerikan politikasıdır. Bu uygulama ile Avrupa'daki ülkeler büyük oranda ABD'ye borçlanmışlar ve ABD'nin Avrupa'daki etkisi artmıştır.
Maruni: IV. yüzyılda keşiş Aziz Maron'un oluşturduğu kiliseye bağlı olan bugün çoğunluğu Suriye ve Lübnan'da yaşayan Katolik-Süryani topluluğudur. Bunlar kutsal kitaplarını Arapça okurlar, Roma Kilisesi'ne bağlı oldukları halde, Ortodoks ayini yaparlar.
Masonluk: Dünyanın pek çok ülkesinde dışa kapalı bir örgüt olarak etkinlik gösteren, özgürlük eşitlik, kardeşlik ve dayanışma temeline dayalı, ilkeleri ve kuralları üyelerince bilinen, üyeleri arasında büyük bir dayanışma bulunan, üyelerinin birbirlerini masonluğa özgü imlerle simgelerle tanıdığı bir tür kapalı örgüttür.
Mastaba: Eski Mısır'da duvarları içe doğru yatık ve düz damlı, dikdörtgen ta-banlı yer seviyesinin altında inşa edilen ev mezarlardır.
Maşat Höyük: Tokat'ın Zile ilçesinin 20 Km. güneyinde bulu-nan höyüktür. Erken Tunç Çağı'nın II. Evre-sinden Demir Çağı'na kadar uzanan sürekli kültür katları bulunan, Hititler'den kalma bir tablet arşivinin de yer aldığı bir höyüktür.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü