Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Mavera Ün-Nehr terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mavera Ün-Nehr nedir? Mavera Ün-Nehr ne demek? Mavera Ün-Nehr hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mavera Ün-Nehr Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Mavera Ün-Nehr:
Orta Asya'da Ceyhun ve Seyhun ırmakları arasında kalan bölgeye verilen addır. Arapça iki nehir arasındaki bölge anlamına gelir.
Benzer Tarih Terimleri
Mazdeizm: İran'da yaşadığı söylenen Zerdüşt'ün MÖ 6. yüzyılda kurduğu ve tanrılarından Ahura Mazda'dan dolayı Mazdeizm denen ve esasları Avesta adlı kitapta toplanmış dindir. Bu inanışa göre yaşam, başında Ahura Mazda'nın bulunduğu iyilik ve ışık dünyası ile başında Ehriman'ın bulunduğu kötülük ve karanlık dünyasının sonsuz mücadelesinden ibarettir. Birinci yolu seçenler ölünce Çinvat köprüsünden geçerek özel bir sınava tabi tutulacaklar ve cennete ulaşacaklardır. İkinci yolu seçenler, cinlerin yanında kalıp cennete hasret kalacaklardır. Bu din günümüzde Bombay çevresinde ve İran'da varlığını sürdürmektedir.
Mazgal: Kale ya da sur duvarlarında bulunan, kaleye saldıranları gözetlemek, ok ve benzeri şeyler atmak için bırakılmış irili ufaklı pencere niteliğinde dişli aralıklardır.
Mecelle: 1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.
2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.
Mecidiye: Osmanlı döneminde kullanılan ve zamanın Osmanlı altınının beşte biri ya da yirmi kuruş değerinde olan gümüş sikkedir. Adını Sultan Abdülmecit'ten almaktadır.
Meclis-İ Ahkam-I Adliye: 1853-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde temyiz (Yargıtay) mahkemesi görevini yapan yargı kuruludur
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü