Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Mecelle terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mecelle nedir? Mecelle ne demek? Mecelle hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mecelle Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Mecelle:
1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.
2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.
Hukuk Terimi Olarak Mecelle:
Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mecelle:
Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimat'tan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.
Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mecelle:
Medeni Kanundan önce özel hukuk ilişkilerini düzenleyen, Osmanlı Devleti zamanında yürürlükte bulunan ve Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılında kalkan kanundur.
Benzer Tarih Terimleri
Mecidiye: Osmanlı döneminde kullanılan ve zamanın Osmanlı altınının beşte biri ya da yirmi kuruş değerinde olan gümüş sikkedir. Adını Sultan Abdülmecit'ten almaktadır.
Meclis-İ Ahkam-I Adliye: 1853-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde temyiz (Yargıtay) mahkemesi görevini yapan yargı kuruludur
Meclis-İ Ali-İ Tanzimat: 1854-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde Tanzimat yasalarını, tüzüklerini ve ıslahat uygulamalarını hazırlamakla görevli kuruldur.
Meclis-İ Mebusan: Osmanlı Devleti'nde yasama görevini yürüten ve iki meclisten oluşan parlamentodur. Bu parla-mentonun varlığı Osmanlı Devlet yapısına meşruti bir özellik kazandırmıştır.
Meclis-İ Vala: Meclis-i Valay-ı Ahkam-ı Adliye'nin kısa adıdır. 1837 yılında kurulmuştur. Halk ile hükümet arasındaki davalara bakardı. 1861 yılında yetkileri artırılarak üç daireye ayrılmıştır. 1867 yı-lında dağıtılarak yerine Şurayı Devlet oluşturulmuştur. Bu kurum da bugünkü Danıştay'a benzemektedir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü