Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Maveraünnehir terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Maveraünnehir nedir? Maveraünnehir ne demek? Maveraünnehir hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Maveraünnehir Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Maveraünnehir:
Aral Gölü'ne dökülen Seyhun ve Ceyhun ırmakları arasında kalan geniş ve verimli topraklar. "Iki nehir" arası anlamında kullanılır.
Benzer Tarih Terimleri
Melik: 1. Padişah, hükümdar, sultan, hakan yerine kullanılan deyim.
2. Selçuklularda sultan tarafından bir eyaleti, bölgeyi yönetmekle görevlendirilen hanedan mensubu.
3. Türk-İslam devletlerinde Sultan'ın çocukları "Melik" unvanı ile anılmıştır.
Mevâli: 1. Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara verdikleri isim.
2. Müslümanlığı kabul etmiş Arap olmayan Müslümanlara azatlı köle manasındaki bu isim verildi. Bunlar Müslüman Arapların üstün tutulmasından rahatsızlık duyuyorlardı. Bu durum, toplumda birlik ve beraberliğin bozulmasında önemli rol oynamıştır.
Mizbah: Eski çağlarda, dinî törenlerde Tanrıya kurban sunulan yer.
Mutasavvıf: 1. Tasavvufa bağlanan ve o yolda yürüyen kimse. (Tasavvuf: Allah'ın birliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği Vahdet-i vücud anlayışı ile açıklayan dinî ve felsefî akım)
2. Tasavvuf inançlarını benimseyip kendini Tanrı’ya ve Tanrısal hikmete vermiş, tasavvufla uğraşan, gizemciliği yaymaya çalışan kimse.
Nevbet: Sarayda ve bazı özel yerlerde belirli zamanlarda çalınan askerî müzik. Eskiden, belirli zamanlarda resmî yerlerde çalınan mızıka (bando) için kullanılan bir deyim (Nevbet vurulmak: Belirli zamanlarda çalınan ve mehterhane için kullanılan deyim.)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü