Eğitim Sitesi

Mecelle Nedir? Mecelle Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde Mecelle terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mecelle nedir? Mecelle ne demek? Mecelle hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mecelle Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mecelle:

Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimat'tan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.


Tarih Terimi Olarak Mecelle:

1- Tanzimat'tan sonra çıkarılan İslam Medeni Yasasıdır. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmış, 1851 maddeden oluşmuştur.

2- Tanzimat'tan sonra Osmanlı Medeni Hukuku'nda fıkıh kitaplarının derlenmesiyle oluşturulan kanun kitabı.


Hukuk Terimi Olarak Mecelle:

Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser


Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mecelle:

Medeni Kanundan önce özel hukuk ilişkilerini düzenleyen, Osmanlı Devleti zamanında yürürlükte bulunan ve Medeni Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılında kalkan kanundur.


Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

Meşru: Kabul görmüş. Yasanın, dinin ve kamu vicdanının doğru bulduğu.

Meyan: Ara, orta.

Mihver: Yazılan düşünülen bir konunun en önemli noktası. İkinci Dünya Savaşında müttefik devletler bloğuna karşı Almanya, İtalya ve Japonya'nın oluşturduğu blok.

Milli Mücadele: Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanan devletlerce paylaşılması sonucunda Misakımilli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm milletçe girişilen savaştır. Kurtuluş Savaşı.

Misakımilli: 12 Ocak 1920'de İstanbul'da çalışmalarına başlayacak ve tarihe son Osmanlı Mebusan Meclisi olarak geçecek olan parlamentoyu oluşturan milletvekillerinin bir kısmına, Ankara'da bir eylem planı çerçevesinde çok önemli bir misak(yemin)tan söz edilmiştir. 28 Ocak 1920 tarihinde Misakımilli kabul edilmiştir. Bu misak ileride, Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasi programı ve cumhuriyet Türkiye'sinin dış politikasının dayandığı temellerden biri olacaktır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü