Eğitim Sitesi

Mektepli Nedir? Mektepli Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Mektepli terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mektepli nedir? Mektepli ne demek? Mektepli hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mektepli Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mektepli:

Osmanlı Dönemi'nde alaylı askerlerin tersine mektepten yetişerek kıtalarda görev yapan subaylardır.


Benzer Tarih Terimleri

Memorandum: Bir devletin başka bir devlete siyasal bir sorunla ilgili olarak gönderdiği uyarı yazısıdır. Diplomatik bir notadır.

Menhir: Cilalı Taş Devri'nden kalma, belli bir sayı ve düzenekte dik olarak yerleştirilmiş taş anıtlardır.

Menşevik: Rusça'da azınlık anlamına gelen politik bir sözcüktür. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nde Lenin'in önderliğindeki Bolşeviklerin (çoğunluk) karşısında yer alan Plehanov'un önderliğindeki azınlık grup için söylenmiştir.

Menşur: 1. Genellikle serdarlık, Kırım Hanlığı, vezirlik, kazaskerlik, Eflak ve Boğdan Voyvodalığı ile beylerbeyliği gibi yüksek görevlere atananlar için çıkarılan padişah buyruğudur. Genel anlamda ise; halifelerden alınan sultanlık yetkisidir. Menşur alametleri olarak Abbasi halifesi tarafından hükümranlığı tanınan devlet adamlarına, davul, tığ, teber, sancak gibi objeler gönderilirdi.

2. İslamiyet öncesi Türk toplumlarında yoktur. Herhangi bir olay veya kararla ilgili olarak halifenin onayının alınması işlemine "Menşur" denir.

3. Osmanlı Devleti'nde padişah tarafından vezir, beylerbeyi gibi yüksek rütbeli memurların atanmasına ilişkin verilen özel beratlara verilen isim.

Menzil: Hareket halinde olan bir ordu veya kervanın bir günlük yolu sonunda ulaştığı konak yeridir. Anadolu Selçukluları zamanında menziller arasındaki uzaklık 35-40 km. arasında değişirdi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü