Eğitim Sitesi

Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Nedir? Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) nedir? Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) ne demek? Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Meşâir (Meşâiru'l-Hacc) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Meşâir (Meşâiru'l-Hacc):

İbadetgâh, ibadet usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğulu olan menâsik, dini bir kavram olarak, en geniş anlamda ibadet, Allah'a yakınlaşmak için yapılan her türlü itaat; hacda yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de bu anlamdadır. Ayrıca hac menâsikine meşâir de denilmektedir. Kâbe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri ve Şeytan taşlama hac menasiki arasında yer almaktadır.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Mizab-ı Kâbe: Kâ'be'nin damında biriken yağmur sularının dışarıya akmasını sağlamak amacıyla Hatîm'in bulunduğu taraftaki duvarın üstüne yerleştirilen altından yapılmış oluktur.

Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması, umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir. Ayrıca Kâbe'nin köşelerine de rükün denir.

Say: Sözlükte çalışmak, çalışıp kazanmak, gayret etmek, kastetmek, koşmak, yürümek gibi anlamlara gelen say, dini bir terim olarak, hac ve umre esnasında Kâbe'nin doğusundaki Safa ve Merve denilen iki tepeciğin arasında, Safa'dan başlayıp Merve'de tamamlanmak üzere, yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.

Tekbir: Din ıstılahında, Allah en büyüktür, Allah her şeyden daha büyüktür anlamına gelen Allâh'ü ekber diyerek Allah'ı azamet ve kibriya ile anmak demektir.

Zemzem: Hz. İbrahim, oğlu İsmail ve eşi Hz. Hacer’i Mekke’ye bıraktığında Allah tarafından onlara ikram olarak verilen Kâbe’nin yanındaki kaynak suyu. Tarihte, zemzem suyunun çıkmasıyla beraber Kâbe ve civarına birçok kabile gelip yerleşmiştir. Zemzem, içen kişilerin açlığını ve susuzluğunu giderir. Mekke’ye gelen hacılar, memleketlerine dönerken bu sudan götürürler. Zemzemi ayakta içip dua etmek sünnettir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü