Eğitim Sitesi

Mineral Nedir? Mineral Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Mineral terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mineral nedir? Mineral ne demek? Mineral hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mineral Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Mineral:

Organizmanın genellikle çok az oranda ihtiyaç duyduğu basit inorganik maddelerdir. Çeşitli organik maddelere bağlı olarak bulunabilecekleri gibi tuzlar halinde de bulunabilirler.

✔ Vücuttaki metabolizma faaliyetlerinin normal bir şekilde devam edebilmesi için belirli oranda mineralin alınması gerekir. Bu şekilde düzenleyici olarak görev yapar.
✔ Boşaltım sırasında bir miktar mineral de dışarı atılır. Bu nedenle bir mineralin eksikliği organizmada bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.
✔ Kanın ozmotik basıncını ayarlar.
✔ Vitamin, hormon ve enzim gibi moleküllerin yapısına katılır.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Mineral:

1. Normal sıcaklıkta doğada katı durumda birtakım maddelerle karışık veya birleşik halde bulunan veya kimyasal yollarla elde edilen inorganik madde.

2. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapan besin içeriği.

3. Süt ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunan, diş ve kemikleri güçlendiren madde.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mineral:

Normal sıcaklıkta doğada katı durumda birtakım maddelerle karışık veya birleşik olarak bulunan veya kimyasal yollarla elde edilen inorganik madde.


Kimya Terimi Olarak Mineral:

1- Anorganik tepkimelerle oluşmuş, belirli bir kimyasal yapısı olan doğal bileşikler.

2- Belirli bir bileşimi olan bazı kendine has kristal şekle ve fiziksel özelliklere sahip doğal inorganik veya fosil organik madde.


Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Mineral:

En çok iskelette, az olarak da gövde sıvılarında ve yumuşak dokularda bulunan inorganik maddeler. Gövde çalışmasında çeşitli görevleri vardır ve gövdeye besinlerle alınması gerekir.


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Mineral:

Belirli bir kimyasal bileşimi olan, canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için dışarıdan almaya gereksinim duydukları inorganik madde.


Coğrafya Terimi Olarak Mineral:

Doğal olarak oluşan, belli bir kimyasal bileşime ve atomik düzene sahip, inorganik maddedir.

Ekonomik değeri olmayan minerallere gang minerali, ekonomik değeri olanlara cevher minerali denir. Cevher minerali içerenler demir, bakır, krom, gümüş, altın, kömür gibi madenlerdir.


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Mineral:

Normal sıcaklıkta doğada katı durumda birtakım maddelerle karışık veya bileşik olarak bulunan veya kimyasal yollarla elde edilen inorganik madde.


Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Mineral:

1. Temel organik yapıyı oluşturan karbon, hidrojen, oksijen ve azot dışındaki elementler.

2. Yaşam için gerekli olan inorganik yem elementleri.


Benzer Biyoloji Terimleri

Özgül Isı Yüksekliği: Suyun birim miktarının ısınması için gerekli olan ısı miktarına özgül ısı denir. Suyun ısınması için gereken ısı miktarı çok fazladır. Bu nedenle, su geç ısınır ve geç soğur. Su, havanın ısısını hapseder ve depoladığı ısıyı soğuk olan havaya verir. Bu sayede vücudumuzun sıcaklığının düzenlenmesini sağlar.

Buharlaşma: Suyun gaz hale geçişidir. Sıcaklık yükseldikçe buharlaşma hızı artar. Terleme sırasında vücuttan su atılırken bir yandan da ısı atımı gerçekleştirilir. Bu sayede vücut sıcaklığı düşürülmüş olur.

Donma: Suyun, soğuyunca katılaşmasıdır. Soğuk havalarda göl gibi durgun su kütlelerinin yüzeyleri donar. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan düşük olduğunda buz su üzerinde kalır ve buz tabakasının altının donması önlenmiş olur. Bu sayede soğuk havalarda buzun alt tabakası 4 derece olur ve canlılar soğuk zamanı zarar görmeden geçirebilirler.

Kolaylaştırılmış Difüzyon: Yağda erime özelliği olmayan bazı molekül ve iyonların (glikoz ve aminoasitler), çok yoğun ortamdan az yoğun ortama taşıyıcı protein moleküllerine tutunarak geçmeleridir. Taşıyıcı moleküllerle birleşen bu moleküller, lipit tabakasına temas edince erir ve geçiş yaparlar. Geçtikten sonra birleşik yapı dağılır ve taşıyıcılardan ayrılır.

Basit Difüzyon: Yağda eriyebilen bazı molekül ya da iyonların (alkol, O2, CO2) çok yoğun ortamdan az yoğun ortama enerji harcamadan geçmeleridir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü