Eğitim Sitesi

Mukadderat Nedir? Mukadderat Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Mukadderat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mukadderat nedir? Mukadderat ne demek? Mukadderat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Mukadderat Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mukadderat:

1. Alın yazısı, kader, yazgı.

2. İnsanın cinsiyet, renk, vücut organlarının yapısı, hangi anne babadan doğacağı ve ne kadar yaşayacağının belirlenmesi gibi seçme alanına girme- yen şeylerin tümü.

3. Allah’ın evrenle ilgili koymuş olduğu ve kimsenin değiştirmeye gücünün yetmeyeceği kanunlar, sünnetullah.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mukadderat:

Alın yazısı.


Hukuk Terimi Olarak Mukadderat:

kader; yazgı; ölçülebilen,sayılabilen şeyler


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Mukadderat:

Alın yazısı, kader, yazgı.


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Mukadderat:

Yazgı, Allah'ın uygun görmesi, Allah'ın isteği, kader, ezelî takdir, yazı, alın yazısı, hayat.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Mutaassıp: 1. Tutucu, bağnaz, kendi tarafını tutmakta aşırı giden.

2. Daha çok kendi din ve görüşlerini tutmakta aşırı gitmekle birlikte başka din ve düşüncede olanlara düşmanlık gösteren.

3. Hiçbir ilerleme ve yenilik kabul etmeyen, eski âdet ve gelenekleri devam ettirmede katı davranan, bilinçsiz bir tutum izleyen.

Muvahhit: 1. Birleyen, bir tek kabul eden.

2. Allah’ın varlığına ve birliğine inanan, imanını her türlü şirkten koruyan mümin.

3. Yaratmada ve emretmede yalnızca Allah’a iman eden, inanç, ibadet, muamelat ve ahlaki konularda yalnızca Allah’ı rab olarak kabul eden kişi.

Müceddit: 1. Yenileyen, düzenleyen, ıslah eden kimse.

2. Hz. Peygamber’in sünnetleri terk edilip hurafeler yaygınlaşmaya başlayınca, insanları yeniden Hz. Peygamber’in sünnetine uymaya davet eden İslam âlimi.

3. Toplumun dinin özünden sapma göstermesi durumunda onların dini doğru anlayıp yaşamalarına öncülük eden İslam bilgini.

Tekvin: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Yüce Allah yegâne yaratıcıdır. O, ezelî ilmiyle bilip dilediği her şeyi sonsuz güç ve kudretiyle yaratmıştır. Yaratmak, rızık vermek, diriltmek, öldürmek nimet vermek ve şekil vermek tekvin sıfatının sonuçlarıdır.

Allah Korkusu: Yüce Allah'a duyulan derin saygı ve sevginin ürünü olan, Allah'a karşı gelmekten, emir ve yasaklarına aykırı davranmaktan, insanlara zulüm ve haksızlık yapmaktan ve günah işlemekten korkmaktır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü