Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Mutasyon terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Mutasyon nedir? Mutasyon ne demek? Mutasyon hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Mutasyon Terimi Hakkında Bilgiler
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Mutasyon:
Genlerde veya kromozomlarda meydana gelen kalıtsal ve ani değişiklik.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Mutasyon:
Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan değişiklikler.
Biyoloji Terimi Olarak Mutasyon:
1. Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan DNA dizisinde ortaya çıkan ve kalıtımla aktarılabilen değişiklik.
2. Genomik DNA dizilerinde kendiliğinden ya da ışın, kimyasal maddeler
gibi etkenler sebebiyle meydana gelen herhangi bir değişiklik.
3. Bir canlının kalıtım özelliklerinde meydana gelen birdenbire ve kendiliğinden değişmeler.
Genetik Terimi Olarak Mutasyon:
1- Kromozomlar üzerindeki genlerde meydana gelen değişimlere mutasyon denir. Mutasyonların çoğu ölümcüldür. Bunlara "öldürücü (letal)" mutasyon denir. Mutasyonların çok az bir kısmı yararlıdır. Radyasyon, ultraviyole, bazı ışınlar (X, gama, beta), nitrik asit, hardal gazı, formaldehit, uyuşturucular ve bazı ilaçlar mutasyona neden olabilir.
2- Kromozomların yapısında, sayısında meydana gelen değişiklikler olabileceği gibi genlerin yapısının değişmesiyle de ortaya çıkabilir. Mutasyon çok sık rastlanılan bir olay olmamakla birlikte radyasyon, ısı, pH ve kimyasal maddeler mutasyona sebep olabilir.
Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Mutasyon:
Ortamda bulunan fiziksel ve kimyasal etmenlerle canlıların kromozomlarındaki genlerin dizilişinde meydana gelen kalıcı değişime verilen isimdir. Mutasyon doğada kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, insan eliyle de ortaya çıkabilir. Canlıda meydana gelen mutasyon, ortaya çıkan morfolojik ve fizyolojik değişikliklerle görülebilir.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri
Nezle: Burnun iç kısmını döşeyen dokunun iltihaplanmasından ileri gelen; burun akması, aksırma ile beliren hastalık.
Nikotin: 1- Sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi sağlayan maddelerden asetilkolinin faaliyetini engellediği için zehirli olan ve tütünden elde edilen kimyasal bir madde.
2- Tütün yapraklarından çıkarılan, renksiz, açıkta bırakıldığında havadan oksijen alarak esmerleşen, 247°C'ta kaynayan, 1,033 yoğunluğunda çok zehirli bir alkaloit.
Nöbet: Herhangi bir hastalıkla ilişkili olarak birdenbire baş gösteren; bilinç yitimi, çırpınma, ateş yükselmesi gibi belirtilerden biri ya da birkaçı.
Nüfus: Yeryüzünde, sınırları belli bir bölgede yaşayan insanların toplam sayısı.
Özdeyiş: Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan özlü söz
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü