Eğitim Sitesi

Orta Asya Nedir? Orta Asya Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Orta Asya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Orta Asya nedir? Orta Asya ne demek? Orta Asya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Orta Asya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Orta Asya:

Orta Asya Türklerin ilk ana yurtları Orta Asya'dadır. Orta Asya, doğuda Kingan Dağları'ndan, batıda Hazar Denizi ve İtil boylarına, güneyde Hindikuş ve Karanlık Dağlarından kuzeyde Sibirya'ya kadar uzanır. Bu geniş alanda Türklerin ilk ana yurtları; Altay-Sayan Dağları'nın
kuzeybatısı, Tanrı Dağları'nın kuzeyi, Aral Gölü'nün çevresi ve Hazar Denizi'nin doğusu arasında kalan bölgedir.


Benzer Tarih Terimleri

Urug: 1. İlk Türk devletlerinde sosyal hayatın en küçük birimi aile (oğuş)'dir. Ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu aileler birliğine yani sülaleye urug adı verilir.

2. Soy, sülale (bir ailenin soyu). Soylar ailelerin tepesidir yani en üstüdür.

Oğuş: 1. İlk Türk devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi ve aileye oğuş denirdi.

2. İslamiyet öncesi Türk tarihinde aileyi simgeler, urug sülale, boy kabile, budun millet, il devlettir.

Budun: İlk Türk devletlerinde urug (aileler birliği, sülale)'ların birleşerek meydana getirdiği yapıya boy-budun (millet) adı verilirdi.

Beraya: Osmanlı'da yöneten sınıfa beraya (askeri) denir. Beraya sınıfı kendi içinde Seyfiye, İlmiye, Kalemiye olarak sınıflandırılır. Ek olarak Mülkiye Sınıfı olarak adlandırılan ve Enderun Mektebinde yetiştirilen bir sınıfta bulunmaktadır. Fakat Mülkiye sınıfı daha çok kalemiye sınıfı altında kendisine yer bulmaktadır.

Katolik: Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhani başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü