Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Urug terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Urug nedir? Urug ne demek? Urug hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Urug Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Urug:
1. İlk Türk devletlerinde sosyal hayatın en küçük birimi aile (oğuş)'dir. Ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu aileler birliğine yani sülaleye urug adı verilir.
2. Soy, sülale (bir ailenin soyu). Soylar ailelerin tepesidir yani en üstüdür.
Benzer Tarih Terimleri
Oğuş: 1. İlk Türk devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi ve aileye oğuş denirdi.
2. İslamiyet öncesi Türk tarihinde aileyi simgeler, urug sülale, boy kabile, budun millet, il devlettir.
Budun: İlk Türk devletlerinde urug (aileler birliği, sülale)'ların birleşerek meydana getirdiği yapıya boy-budun (millet) adı verilirdi.
Beraya: Osmanlı'da yöneten sınıfa beraya (askeri) denir. Beraya sınıfı kendi içinde Seyfiye, İlmiye, Kalemiye olarak sınıflandırılır. Ek olarak Mülkiye Sınıfı olarak adlandırılan ve Enderun Mektebinde yetiştirilen bir sınıfta bulunmaktadır. Fakat Mülkiye sınıfı daha çok kalemiye sınıfı altında kendisine yer bulmaktadır.
Katolik: Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhani başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.
Seyfiye Sınıfı: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir.
Osmanlı toplum yapısında "Seyfiye Sınıfı" idari ve askerî silahlı kuvvetlerin yönetici unsurlarını ifade eder ve “Ehli- örf” ya da “Ümera” olarak da adlandırılır.
- Kılıç ehli olarak bilinir.
- Devleti koruyan, asayişi sağlayan, sınırları genişleten sınıftır.
- Yönetim ve askerlik işlerine bakarlar.
- Vezir-i Azam, Vezirler, Yeniçeri Ağası, Kaptan-ı Derya, Beylerbeyi, Sancakbeyi bu gruptadır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü