Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Öşri Arazi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Öşri Arazi nedir? Öşri Arazi ne demek? Öşri Arazi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Öşri Arazi Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Öşri Arazi:
Müslümanlara ait olan topraklardır ve Aşar (Öşür) vergisi öderlerdi.
Benzer Tarih Terimleri
Haraci Arazi: Gayrimüslimlere ait topraklardır ve fetihten sonra sahiplerine bırakılırdı. Haraç vergisine tabiydi. Genellikle fetih yoluyla alınan ve Mülkiyeti devlete ait olan topraklardır. Osmanlı Topraklarının çok büyük bölümünü oluşturur.
Malikâne: Devlet adamlarına hizmetleri karşılığı mülk olarak verilen topraklardı.
Hareciye: Gayrimüslimlerin elinde olan arazidir. Fetihten sonrada sahibine bırakılırdı. Böyle topraklardan haraç vergisi alınırdı.
Vakıf Arazi: 1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.
2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı.
3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.
Orta Asya: Türklerin ilk ana yurtları Orta Asya'dadır. Orta Asya, doğuda Kingan Dağları'ndan, batıda Hazar Denizi ve İtil boylarına, güneyde Hindikuş ve Karanlık Dağlarından kuzeyde Sibirya'ya kadar uzanır. Bu geniş alanda Türklerin ilk ana yurtları; Altay-Sayan Dağları'nın
kuzeybatısı, Tanrı Dağları'nın kuzeyi, Aral Gölü'nün çevresi ve Hazar Denizi'nin doğusu arasında kalan bölgedir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü