Eğitim Sitesi

Plastik Nedir? Plastik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Plastik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Plastik nedir? Plastik ne demek? Plastik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Plastik Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Plastik:

Güzel sanatlar kapsamında "plastik", biçimin işlenmiş, boyutluluk ve hareket kazanmış niteliği için kullanılan bir sıfattır. Daha çok "plastik bir biçim" ya da "plastik" (yoğrulabilirlik) olarak tanımlanan bu nitelik, resimde olduğu gibi iki boyutlu biçimin derinlik yanılsamasıyla algılanan, mekân içindeki üç boyutu biçimlenişi ya da heykelde olduğu gibi biçimlerin oylumları, dolgunlukları ve üç boyutluluğu gibi kütleye verilen çeşitliliği tanımlar.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Plastik:

1. Bir takım kimyasal ve ısıl işlemler ile elde edilen sentetik maddelerin genel adı.
2. Biçimlendirilmeye elverişli olan.


Kimya Terimi Olarak Plastik:

Bazı polimerik malzemelere verilen genel ad.


Benzer Sanat Terimleri

Realizm: 1- Gerçekçilik de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Realizm" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır.

2- Romantizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.

Rumi: 1. Türk bezeme sanatında yaygın kullanılan stilize yaprak örgesi. Bazı kaynaklara göre kuş kanadının tanınmayacak kadar stilize edilmesiyle oluşturulmuştur.

2. Türk ve İslam sanatında Batı kökenli süsleme motifi. Yarım palmetlerden türediği ya da hayvansal kökenli olduğu araştırıcılarca tartışılan rumi, Batı illerinde arabesk olarak adlandırılır.

3. Anadolu Selçuklularının üsluplaştırdıkları filiz, yaprak ve hayvan motiflerinden oluşmuş dolaşık süsleme.

Ronde-Bosse: Duvar vb. yüzeyden bağımsız, çevresinde dönülebilen serbest heykel.

Rölyef: Kabartma da denir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Rölyefte, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.

Sembolizm: Simgecilik de denir. Sanat yapımında biçim ve renk gibi somut değerlerin arkasında yatan anlamı öne çıkaran eğilim ve akım. Eğilim olarak Rönesans döneminden beri, özellikle alegorik temalı resimlerle bazı ölü doğalarda var olmakla birlikte bir akım olması 19.yy.a rastlar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü