Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Portal terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Portal nedir? Portal ne demek? Portal hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Portal Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Portal:
Taç kapı, Tâk kapı adı da verilen bezemeli ana giriş.
Bilgisayar Terimi Olarak Portal:
milliyet.com, mynet.com, dersimiz.com gibi haber, bilgi, rehberlik hizmetlerini bir arada sunan büyük web siteleri için kullanılan bir deyim. Portal, aslında bir mimarlık terimidir ve 'ana giriş kapısı'anlamına gelir.
Tarih Terimi Olarak Portal:
1- Ana kapı. 2- Kapı.
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Portal:
Taç kapı.
Sanat Terimi Olarak Portal:
1. Yapıların cephelerinde yer alan ve yapının mimari üslubunu gösteren anıtsal giriş kapısı, taç kapı.
2. Mimaride binaların büyük ana giriş kapısı. Taç kapı.
Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Portal:
Canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, rehberler, farklı sitelere bağlantılar vb. pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri.
Benzer Arkeoloji Terimleri
Rakursi: Bir nesnenin perspektif kurallarına uygun olarak kısaltılarak gösterilmesi. Örneğin bir resimde tuval yüzeyine dik olarak yerleştirilmiş herhangi bir nesne bu yöntemle verilir.
Rasathane: Gözlemevi. Gökbilimi için kullanılan medrese türü.
Realizm: Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.
Renkli Sır Tekniği: Osmanlılar tarafından uygulanan bir çini tekniği. Bu teknikte boya kullanılmaz. Sırın kendisi renklidir. ılk olarak, levha üzerinde sırların birbirine karışmasını önleyen, kontur oluşturan bir madde ile sınırlar belirlenir. Daha sonra, istenilen renkli sırlar boya gibi kullanılarak levha renklendirilir ve fırınlanır. Isı kapışsında eriyen sırlar kontur içinde kalarak birbirlerine karışmazlar.
Revak: Bir yapının önünde yer alan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık, güneş ve yağıştan korumalı yürüme bölümü. Portik.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü