Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Realizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Realizm nedir? Realizm ne demek? Realizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Realizm Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Realizm:
Gerçekçilik.
Edebiyat Terimi Olarak Realizm:
19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizme tepki olarak doğan akım, gerçekçilik.
Arkeoloji Terimi Olarak Realizm:
Romantisizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.
Sanat Terimi Olarak Realizm:
1- Gerçekçilik de denir. Yaşanan zaman ve mekân içinde duyularla algılananların nesnel olarak anlatımı plastik sanatlarda ve edebiyatta "Realizm" olarak tanımlanır. Gerçekçi yaklaşıma yakın olan 'Natüralizm' ise gerçeğin genel ve nesnel aktarımını daha ileriye götürerek tikel örneklerin özelliklerini olduğu gibi yansıtmaya çalışır. Gerçekçi yaklaşım idealist yaklaşımın karşıtıdır.
2- Romantizme tepki olarak doğmuş, görünen gerçekliği olduğu gibi tuvale aktarmayı amaçlayan sanat akımı.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Realizm:
Gerçekçilik.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak Realizm:
1- XIX. Yüzyılın ikinci yarısında başlayan, gerçeği olduğu gibi aktarma yolunu tutan bir edebiyat akımı.
2- Sanatçının estetik ilgilerine bağlı olarak hiçbir seçim ya da ayrım yapmadan, her şeyi gerçekte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla anlatmasını ilke edinen akım.
Benzer Tarih Terimleri
Reaya: 1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.
2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.
Recm: Şeriat düzeninde bir insanı taşa tutarak öldürme cezazı.
Redif: Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, askerlik görevini yerine getirdikten sonra yedeğe ayrılan 26-32 yaşları arasındaki erkeklere verilen isim.
Redingot: Resmi tören ya da yoplantılarda giyilen, etekleri uzun, arkası yırtmaçlı, çift sıra düğmeli erkek ceketi.
Reform: 1. XVI. yüzyılda Batı Kilisesi'nde gerçekleşen dinsel devrim. Siyasal, iktisadi ve toplumsal etkileriyle Hristiyanlığın üç ana kolundan biri olan Protestanlığın ortaya çıkmasına yol açmıştır.
2. Kelime Anlamı olarak toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir. Terim anlamı olarak ise Reform, 15. ve 17. yüzyıl boyunca tüm Avrupa'yı etkileyen Katolik Kilisesi' ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir.
Düşünmeyi ve düşünerek ortaya çıkan özgür düşünceleri reddederek sadece kilisenin dediklerinin doğru olduğunu kabul eden düşünce sistemine skolastik düşünce adı verilmiştir.
Reform, aslını bozmadan yeniden şekil verme, düzenleme anlamına gelen bir kavramdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü