Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Rönesans terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Rönesans nedir? Rönesans ne demek? Rönesans hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Rönesans Terimi Hakkında Bilgiler
Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Rönesans:
Avrupa'da orta çağdan sonra hümanizmin etkisiyle oluşan ve eski Yunan ve Roma sanatının klasik öğelerine dayanan sanat çığırı, uyanış çığırı.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Rönesans:
XV. yüzyıldan başlayarak İtalya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik ilk çağ kültürüne ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat dalıdır.
Tarih Terimi Olarak Rönesans:
1-XV. yüzyıldan başlayarak Italya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik Ilk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımı.
2- Yeniden doğuş. XVI. yüzyılda İtalya'da başlayan, Yunan ve Roma sanatına dönüş hareketi. Bilim, edebiyat, resim ve müzik gibi alanlarda gelişme ve yenilik yapma.
Müzik-Dans Terimi Olarak Rönesans:
Fransızca "yeniden doğuş" anlamına gelir. 1400'lerden 1600'lerin ortasına kadar devam eden tarihi bir dönemdir.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Rölyef: Kabartma, kabartı. Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri düşey bir düzlem üzerinde işleyerek meydana getirilen sanat yapıtı.
Röleve: Bir yapının bütün boyutlarını ölçerek plan, kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma, ölçüleme.
Rokoko: 18. yüzyılda (1730-1780, XV. Louis dönemi ile XVI. Louis dönemi başı) Fransa'da Barok ve Palladyen'den sonra moda olan, eğri çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu. Rokoko İtalyan baroğu ile Fransız rokay tarzından esinlenmiştir. Barok'un yuvarlak çizgileri aşırı dereceye götürülüp yapıların her yanı kıvrıntılı süslerle kaplanmıştır. Hiçbir yüzeyi olduğu gibi bırakmamak, bir duvarın ya da tavanın her yanını süslemelerle doldurmak, bunu yaparken de irili ufaklı yuvarlak çizgilere yer vermek, yaprak, çiçek gibi motiflerle süslemek rokoko üslubunun özellikleridir. Rokoko, mimarlığın yanı sıra mobilyacılıkta ve ev eşyasında da kendini göstermiştir. Türkiye'de de bir süre etkili olan rokoko, Fransa dışında özellikle Avusturya, Almanya, İspanya ve İsviçre'de benimsenmiştir.
Rijit: Sert, katı, eğilmez, bükülmez. Oynak ya da esnek olmayan.
Rıht: 1. İki basamak arasındaki dik yüzey.
2. Basamak yüksekliği.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü