Eğitim Sitesi

Santrifüj Nedir? Santrifüj Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Santrifüj terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Santrifüj nedir? Santrifüj ne demek? Santrifüj hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Santrifüj Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Santrifüj:

Farklı yoğunluktaki sıvı ya da katı parçacıkların yoğunluklarına göre farklı hızlarda döndürme işlemi ile bir birinden ayrılmasının sağlanması.


Kimya Terimi Olarak Santrifüj:

Santrifüj, genellikle elektrikli bir motor yardımıyla sabit eksenli, dairesel dönme hareketi gerçekleştiren bir laboratuvar aletidir.Dönme gücüne göre için bulunan katıyı parçacıklar haline dönüştürme özelliğine sahip cihazlar arasındadır. dersimiz.com
Santrifüj, bir motorla olağanüstü bir dönme hareketi verilen ve bir sivi içinde süspansiyon hatta emülsiyon halindeki kati parçaciklara (hücreler, alyuvarlar, bakteriler) merkezkaç kuvvet uygulayarak ayrismalarini saglayan laboratuvar aletinin adıdır. Cihaz dakikada 10000 devire kadar çıkarak dönme hareketini istenilen dakika kadar çevirir ve istenilen maddeyi ayrıştırır.


Tekstil-Dokumacılık Terimi Olarak Santrifüj:

Ön kurutma işlemini yapan makine (Suyu uzaklaştırır.)


Benzer Biyoloji Terimleri

Biyosfer (Canlı Küre): Canlı yaşamına uygun, okyanus derinlikleri ile atmosferin 10 000 metre yüksekliğine kadar olan tabakasıdır.

Ototrof Canlılar: Kendi besinlerini kendi yapan ve depolayan canlılardır. İnorganik maddelerden organik besin üretebilirler. Kullandıkları enerjinin kaynağına göre fotosentetik ototrof ve Kemosentetik ototrof olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Fotosentetik Ototroflar: Güneş ışığı kullanarak fotosentezle besin yapan canlılardır. Bakterilerin bazıları, mavi- yeşil algler, su yosunları, öglena gibi bazı protistalar ve yeşil bitkiler fotosentez yapan ototroflardır. Klorofil taşırlar.

Kemosentetik Ototroflar: İnorganik maddeleri oksitleyerek (oksijen ile yakarak) açığa çıkan kimyasal enerji yardımıyla besin sentezlemeye kemosentez denir. Kemosentezi sadece bakterilerin bazıları yapar. Kemosentez sonucu atmosfere oksijen verilmez. Klorofil taşımazlar.

Heterotrof Canlılar: Kendi besinini üretemeyen, ortamdan hazır alan canlılardır. Tüketiciler de denir. Üçe ayrılır.

1- Holozoik Beslenenler
2- Çürükçül Beslenme (Saprofitler)
3- Birlikte yaşama (Simbiyotik İlişkiler)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü