Eğitim Sitesi

Sarı Altun (Sarı Altın) Nedir? Sarı Altun (Sarı Altın) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Sarı Altun (Sarı Altın) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sarı Altun (Sarı Altın) nedir? Sarı Altun (Sarı Altın) ne demek? Sarı Altun (Sarı Altın) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Sarı Altun (Sarı Altın) Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Sarı Altun (Sarı Altın):

Muhtelif ayarlarda olan bir tür altın varaktır ki rengi koyu sarıdır. 24 ayar olanı makbul ise de ekseriya piyasada 22 ayar diyerek satarlar. İçinde fazla bakır olursa zamanla parlaklığını kaybeder ve kızarır.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Selika Farkı: Karakter farkı demektir ki bu memleketimizde ilerlemiş üstâdların sanattaki hususiyetini de ifade eder. Meselâ Karamemi'nin imzasız diğer bir eseri vardır ki onun olduğu selîkası hususiyetinden anlaşılmaktadır.

Ser Bölük: Sanatta çalışan ayrı ayrı grupların başına denir. Bu tâbir cerrahlarda da vardır.

Şahâne Nüsha: Çok itina ile tezhip ve tezyin edilmiş, icabında resimler yapılmış ve ciltlenerek padişâha takdim olunan veya bir büyük makama verilmeye lâyık nüshaya verilen isimdir. Karamemi'nin Kanunî divânı da buna örnektir.

Şah Kulu: Şah Kulu Rumî, Şah kulu Bağdadî. 10. Hicri asırda Bağdat'tan gelerek çalışmış farklı bir sanatkârdır.

Şâkird: Resim, tezhip ve yazı öğrenmek arzusunda olup çalışan öğrenci.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü