Eğitim Sitesi

Segah Nedir? Segah Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Segah terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Segah nedir? Segah ne demek? Segah hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Segah Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Segah:

1- Türk müziğinde dizeğin üçüncü çizgisindeki si bemol 1 koma sesi.

2- Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam. Farsça "se: üç" ve "gâh: yer"den "segâh: üçüncü yer".


Benzer Müzik-Dans Terimleri

Müzikoloji: Müzik konularını, bilimsel yöntemlerle inceleyen bilim, müzik bilimi.

Vurgu: Müzikte vurgu Accent yani > işareti ile belirtilir. Üzerine konduğu notanın ya da akorun diğerlerine göre daha vurgulu çalınmasını gerektirir.

Üçleme: İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasıdır. Dörtlük Nota Birimi içinde Üçleme, üç tane sekizlik notadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur. Üçlemeyi oluşturan üç notanın kuyrukları, sekizlik çizgisiyle birleştirilir; Üçlemenin altına veya üstüne 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine eşit sürelerde okunur. Üçleme okunurken El vuruşları iki bölüt'e ayrılmaz. Bölütsüz veya üç bölüt'e ayrılarak vurulur.

Tek Seslilik: Seslerin ard arda sıralanarak gelmesine, "Tek Seslilik" denir. Eski Türk Musikisi ve Halk Müziği Teksesli müziklerdir.

Küçük Yedili: Arasında beş perde (4 tam, 2 yarım) bulunan yedili aralığına Küçük Yedili denir. (Do Majör dizisinde Re-Do, Mi-Re, Sol-Fa, La-Sol ve Si-La seslerinin aralıkları Küçük Yedilidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü