Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Şehzade terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şehzade nedir? Şehzade ne demek? Şehzade hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şehzade Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şehzade:
Padişah oğlu veya padişah ailesinden olan diğer erkeklerin oğullarından biri.
Tarih Terimi Olarak Şehzade:
Osmanlı Padişahlarının oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen san.(Şah oğlu).
Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri
Şehremaneti: Bu günkü belediye teşkilatının osmanlılar döneminde kurulan ilk şekli, şehrin temizlik ve güzelliği ile ilgilenen mahalli idare.
Şehremini: Şehremaneti teşkilatının (Belediye) başında olan kişi.
Şeyh: Tekke başkanı, tarikat lideri.
Şeyhülislam: Divana katılan fakat oy kullanmayan şeyhülislamın protokoldeki sırası veziri azamla aynıydı. Hem ilmi kişiliği, hem de fetva verme yetkisi dolayısıyla şeyhülislama büyük saygı gösterilirdi. Bayramlaşma sırasında padişah sadece şeyhülislamın karşısında ayağa kalkardı.
Önemli devlet işleri hatta padişahların görevden alınması için şeyhülislamın fetvası gerekiyordu. Şeyhülislam idam cezasına çarptırılamaz, tutuklanamaz ve hapsedilemezdi. 17. yüzyıla kadar görevden alınması bile söz konusu değildi. Tanzimat'tan sonra şeyhülislamların yönetimdeki önemi azalmaya başladı.
Şıkk-ı evvel defterdarı: 1.kısım ve 2. kısım olarak ikiye ayrılan defterdarlık teşkilatının 1.kısmı. 2. kısımada Şıkk-ı sani adı verilirdi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü