Eğitim Sitesi

Serbest Radikaller Nedir? Serbest Radikaller Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Beslenme ve Diyet terimleri sözlüğümüzde Serbest Radikaller terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Serbest Radikaller nedir? Serbest Radikaller ne demek? Serbest Radikaller hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Serbest Radikaller Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Serbest Radikaller:

Vücutta doğal olarak oluşan, çok aktif olduğu için başka metabolik süreçlere karışan ve normal işleyişi aksatan etmenlerdir. Sigara içmek, hava kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak serbest radikalleri arttıracaktır ve eğer vücuttaki antioksidan seviyesi kontrol edilemezse hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar serbest radikalleri bağlayarak zarar vermeleri önlerler.


Sağlık-Tıp Terimi Olarak Serbest Radikaller:

Cilt hücrelerine saldırarak, yapısını bozan moleküller


Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

Sodyum: Sodyum insan vücudunun, sıvı dengesini düzenlemek, kasların kasılmasını sağlamak ve sinir sisteminin doğru çalışması için gerek duyduğu bir mineraldir. Bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak bulunur. Yüksek miktarda alanlarda yüksek tansiyonla ilişkili bulunmuştur.

Şekerler: Karbonhidrat aldığımızda, vücudumuz bu besin ögelerini daha küçük parçalara ayırır. Bu daha küçük parçalar şekerlerdir. Şeker doğal olarka pek çok besinde(süt, meyve, sebze, tahıllar vb.) bulunur. Kaynaklarına göre farklı isimler verilebilir; örneğin laktoz sütte bulunur, sukroz genelde sofra şekeri olarak bilinir ve glikoz balda, tahıllarda karbonhidrat içeren besinlerde farklı oranlarda bulunur.

Trans yağ: Trans yağın 2 kaynağı vardır. Biri doğal olarak besinlerin(et ve süt ürünlerinde) içerisinde bulunandır. Diğeri bitkisel yağların bir süreçten geçmesi ile sabit bir yapı alan şekli.

Tiamin (B1): Metabolik aktivitelere yardımcı olur, karbonhidratların enerji sağlamak üzere yıkımı için özellikle gereklidir.

Vejeteryan: Özellikle bitkisel besinleri tüketmeyi tercih etmişlerdir. Farklı şekillerde diyetleri olabilir. Örneğin bir vegan hayvansal hiç bir besini tüketmezken, ovo-lakto vejeteryan bitkisel besinlerin yanısıra süt, süt ürünleri ve yumurta da yer ancak et-tavuk-balık yemezler.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü