Eğitim Sitesi

Sikke Nedir? Sikke Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde Sikke terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sikke nedir? Sikke ne demek? Sikke hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Sikke Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sikke:

1- Mevlevi dervişlerinin giydikleri yüksek ve tepesi düz keçe külahtır. Sikkenin başa giyilen yeri (ağzı) tepesinden biraz daha genişçe, bir karış üç parmak boyunda, dövme keçeden yapılan bir başlıktır. Külah da denen bu başlık deve tüyü renginde olur. İç içe geçen iki külahtan yapılır.

2- Osmanlılarda; Madenî para, Madenî paralara vurulan damga.


Tarih Terimi Olarak Sikke:

Osmanlı Devleti'nde genel kullanımdaki madeni paraya denir. Madenî paralara vurulan damga.


Arkeoloji Terimi Olarak Sikke:

Ticarette ve günlük alışverişlerde, ödeme aracı olarak kullanılan, ağırlığı ve içindeki değerli maden miktarı onun devlet tarafından üzerine yerleştirilen resim ve yazı ile garanti altına alınmış küçük madeni bir parçadır.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Sikke:

Madeni Para.


Yöresel-Bölgesel Terimi Olarak Sikke:

Atları çayıra çakıldığında zincir veya ayak bağı (Erzurum)


Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

Skolâstik: İnanç ve bilgiyi kiliseyle, özellikle Aristoteles'in bilimsel sistemini uyumlu bir biçimde birleştirmeye çalışan Orta Çağ felsefesi.

Sömürgecilik: Sömürge edinme siyaseti. Genel olarak bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik.

Spekülatör: Vurguncu.

Strateji: 1- Bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.

2- Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol.

Şarapnel: Patladığında etrafa küçük parçalar saçan bir tür top mermisi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü