Eğitim Sitesi

Su Yalıtımı Nedir? Su Yalıtımı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Su Yalıtımı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Su Yalıtımı nedir? Su Yalıtımı ne demek? Su Yalıtımı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Su Yalıtımı Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Su Yalıtımı:

Parçalı çatı kaplama malzemeleri altına suyun geçişini engellemek amacı ile serilen buhar geçirimli veya geçirimsiz örtüleridir.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Su Yalıtımı:

Yapılara zarar veren en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılar; yağmur, kar, toprağın nemi, yapının inşa edildiği zemindeki yeraltı suyu gibi dış kaynaklı su ile banyo ve tuvalette kullanılan iç kaynaklı suya maruz kalır. Yapıyı ve konforu tehdit eden su ve nemden korunmak için yapılan işlemlere su yalıtımı denir.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Isı Yalıtımı: Isı iletim katsayısı 0,065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler ile yapılan yalıtımlardır. Bunlar; taş yünü, cam yünü, ekstrüde polistiren (Xps), taneli polistiren (Eps), poliüretan, ahşap yünü gibi malzemelerdir.

Yanlama(Makas Kirişi): Bir çatı makasında babanın yüklerini yanlardaki mesnetlere ileten iki eğik basınç çubuğundan her birisidir.

Yastık: Dikmelerin altına geniş yüzü üzerine yerleştirilen ahşap elemanlardır.

Yeşil Çatılar: Çatıların üzerlerinde bitki yetişecek şekilde tasarlanması ile oluşan ekolojik çatı kaplama sistemleridir. Yeşil çatılarda temel katmanlar : ( Yukarıdan aşağıya doğru) Bitkiler, Bitki taşıyıcı tabaka, Drenaj ve filtre tabakası, Mekanik etkilere karşı koruyucu ve nem tutucu tabaka, Su yalıtımı + kök tutucu tabaka, Çatı taşıyıcı yapısı.

Seyrek dokulu (ekstensif) yeşillendirme: Ekstensif yeşillendirme ile hafif çatı bahçeleri elde edilir, Kullanılan malzeme ve yöntemlerle çatıya gelen yük 80-100 kg/m2 civarındadır.

Sık dokulu (intensif) yeşillendirme: İntensif yeşillendirme, çim, yüksek çalı ve bitkiler ve birçok ağaç türünün yetiştirilebilmesi için kullanılır. Çatıya verdiği yük 300-400 kg/m2'den başladığı için taşıyıcı elemanların tasarımı aşamasında yeşil çatı uygulaması mutlaka hesaba katılmalıdır.

Z Profili: Yerinde yapılan sandviç sistem kaplamaların ara katman (ısı yalıtım gibi) mesafelerini oluşturmak ve bu aralıkları çatı bütününde korumak için kullanılan mesafe ve bağlantı elemanlarıdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü