Eğitim Sitesi

Tanbura Nedir? Tanbura Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Tanbura terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tanbura nedir? Tanbura ne demek? Tanbura hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tanbura Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Tanbura:

Bağlamadan daha küçüktür. Divan sazından bir oktav tizdir ve divan sazının curası olarak bilinir. Bağlamadan ise dört ses tizdir. 3 grup halinde 2 şerden 6 tel takılır. Teller çeliktir, ortaya çift sarı tel takıldığı dönemler olmuştur. Alt(re) Orta(sol) Üst(do) seslerine akort edilir. Genellikle icracıların en çok kullandıkları sazdır.


Benzer Müzik-Dans Terimleri

Sebare (Cebare): Ölçüde bulunan notalar yarı değeri kadar okunur.

Akolat: İki farklı partinin(satırın) birleştirilmesine, çift satır oluşturmaya yarayan bağa akolat denir. Akolat en çok piyano notasında kullanılmaktadır.

Dolap: Bir müzik parçasında, bir bölümün tekrar edilmesi istenir, fakat tekrar edilecek bölümün sonunda veya sonuna doğru bir değişiklik de yapılmış olabilir. Değişiklik yapılan bölüm yazılır ve önüne çalınacak bölümün üstüne (1) , ikinci bölümün üstüne de (2) yazılır.

Normal çalışta önce 1 yazılı bölüm çalınır, tekrarında ise 1 yazılı bölüm atlanır ve 2 yazılı bölüm çalınır. Porte üzerinde 1. ve 2. defa çalınacak bölümler çizilerek gösterilir. Bu işarete dolap adı verilir.

Senyö: Bir müzik eserinde ikinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini ve SON yazılan yerde bitirileceğini belirtir.

Tekrar İşareti: Bir müzik parçasının bir bölümü veya bütünü tekrar edilecekse o kısımları tekrar yazmayıp, bir işaret ile geriye cevap verilir. Bu işaret, Ölcü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çekilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta koyularak yapılır. Bu işarete tekrar işareti denir. (Röpriz: Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü