Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Tekalif-i Milliye terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tekalif-i Milliye nedir? Tekalif-i Milliye ne demek? Tekalif-i Milliye hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Tekalif-i Milliye Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Tekalif-i Milliye:
Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazırlanmak için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı "Ulusal Yükümlülük" emirleridir. 7 Ağustos 1921'de yayınlanmış olup toplamı on maddedir.
Tekalif-i Milliye emirleri nelerdir? TIKLAYIN
Benzer Tarih Terimleri
Grek Projesi: Grek projesi veya Yunan projesi, 1787-1792 yılları arasında Osmanlılar ile savaşan Avusturya ve Rusya'nın yürütmüş olduğu gizli plandır. Bu plana göre Osmanlı topraklarının bir bölümü Avusturya`ya verilecek, Bizans İmparatorluğu yeniden kurulacak ve başına II. Katerina`ın torunu getirilecekti. Böylece Avusturya Balkanlarda, Rusya Avrupa ve Akdeniz`de güçlenecekti.
Ulusal Egemenlik: Devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olması. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.
Divan-ı Mezalim: İslâm devletlerinde en yüksek idarî-adlî yargı ve denetleme kurumu.
Tunç Çağı: Tunç Çağı veya Bronz Çağı, maden devrinin bakır çağından sonraki evresidir. Bölgeden bölgeye fark etmekle birlikte yaklaşık olarak MÖ 3000 - MÖ 1000 yılları arasında gerçekleşmiştir.
Bakır ve kalayın karışımı sonucunda elde edilen tunç alaşımı bakıra göre oldukça sert ve dayanıklıdır. Tunçtan imal edilen silahlar ve savaş araç gereçleri, siyasi ve askeri gelişmeleri artırmıştır.
Tunç Çağında dünyada ilk defa Mezopotamya bölgesinde olmak üzere şehir devletleri kurulmuştur.
Tunçtan yapılan zirai aletler tarımsal üretimin artmasına, ürün fazlalığının oluşması ise bölgeler arasında yaşanan ticari ilişkilerin canlanmasına yol açmıştır.
Patesi: Ensi veya Patesi, Mezopotamya'da, Sümer şehir devletlerini yöneten rahip-krallara verilen ad.
Krallar aynı zamanda baş rahip, baş rahip ve baş komutan olarak bütün yetkileri kendilerinde toplayarak otoritelerini güçlü tutmaya çalışmıştır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü