Eğitim Sitesi

Tipoloji Nedir? Tipoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Tipoloji terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tipoloji nedir? Tipoloji ne demek? Tipoloji hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tipoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Tipoloji:

Bir sanat dalında ya da onun belirli bir alanındaki tüm yapıtların ya da yapıtı oluşturan tek tek ögelerin incelenerek, tiplerin belirlenip gerçek örneklerin bunlara göre sınıflanması işlemi. Örneğin, resim sanatında tüm Rönesans Madonna'larının bir tipolojisi yapılacabileceği gibi, mimarklıkta da Mardin konutlarının pencere tipolojisi oluşturulabilir.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tipoloji:

Sınıflandırma.


Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Tipoloji:

İnsan tiplerini belirleme ve ayırt etme yöntemi.


Benzer Sanat Terimleri

Tint: Bir renge onu daha açık yapmak için beyaz eklendiğinde ortaya çıkan renk bir "tint" tir.

Terracotta: Her tür pişmiş topraktan yapılmış kullanım eşyasının genel adı. Tuğla, kiremit gibi kaba yapı malzemeleri pişmiş toprak ya da keramik sayıldıkları halde, terracotta değildirler.

Ters Perspektif: Resim sanatında kaçış noktasının, betilerin ardında ve ufuk çizgisi üzerinde değil, betilerle seyirci arasında yer aldığı perspektif türü. Böyle bir perspektifte betilerin seyirciye göre daha uzakta olan kesimleri küçük görüneceklerine, aksine daha irileşirler. Bu nedenle betimlenen nesneler gerçektekinin tam tersi bir görünümde resmedilmişlerdir. Ters perspektif Ortaçağ boyunca hem Batı, hem de Doğu sanatında egemen olmuştur. Batı'da Rönesans'la birlikte ortadan kalkar.

Uyum: 1. Bütünü meydana getiren ilgili öğelerin/parçaların kendi aralarındaki iletişimi. W.Kandinsky'e göre : "Armoni, kompozisyondur." Müzikten ödünç alınan bu terim, resim unsurlarının tatmin edici veya hoşa gidecek biçimde düzenlendiği duygusunu dile getirir. (Harmony)

2. Bir eserdeki parçaların birbirlerine olan ahenk ve tümüyle uygunluğu.

Urna: Antik Roma'da taş, pişmiş toprak ya da tunçtan yapılan vazoya benzer kapaklı veya kapaksız kap. Sıvıların konulması için kullanıldıkları gibi, ölülerin küllerinin korunması amacına da hizmet ederlerdi. Ölülerin küllerinin içine konduğu urnalar üzerinde bir yazıt yeri bulunur ve buraya ölünün adı yazılırdı. Urnaların bezemeli ya da sade olanları vardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü