Eğitim Sitesi

Uyum Nedir? Uyum Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Uyum terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Uyum nedir? Uyum ne demek? Uyum hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Uyum Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Uyum:

1. Bütünü meydana getiren ilgili öğelerin/parçaların kendi aralarındaki iletişimi. W.Kandinsky'e göre : "Armoni, kompozisyondur." Müzikten ödünç alınan bu terim, resim unsurlarının tatmin edici veya hoşa gidecek biçimde düzenlendiği duygusunu dile getirir. (Harmony)

2. Bir eserdeki parçaların birbirlerine olan ahenk ve tümüyle uygunluğu.


Müzik-Dans Terimi Olarak Uyum:

Armoni. Bir bütünün parçaları arasında bulunan uygunluk, ahenk.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Uyum:

1- Bir bütünün parçaları arasında bulunan uygunluk, ahenk.

2- Toplumsal çevreye veya bir duruma uyma, uyum sağlama, intibak, entegrasyon.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Uyum:

Organizma ve çevre arasında tepki yaratmayan denge durumu.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Uyum:

Bir mekanda oran, denge, kontrast ve ritim konusunda kurallar uygulandığında elde edilir. Aynı zamanda uyum, nesnelerin birbiri ile alakalı bir kompozisyon içinde kullanılmasıyla da yakalanabilir.


Fotoğrafçılık Terimi Olarak Uyum:

Bir bütünün parçaları arasında bulunan uygunluk.


Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Uyum:

Bir yapıtta parçaların birbirleriyle ve yapıtın tümüyle olan uygunluğu, armoni.


Benzer Sanat Terimleri

Urna: Antik Roma'da taş, pişmiş toprak ya da tunçtan yapılan vazoya benzer kapaklı veya kapaksız kap. Sıvıların konulması için kullanıldıkları gibi, ölülerin küllerinin korunması amacına da hizmet ederlerdi. Ölülerin küllerinin içine konduğu urnalar üzerinde bir yazıt yeri bulunur ve buraya ölünün adı yazılırdı. Urnaların bezemeli ya da sade olanları vardır.

Veduta: İtalyancada "görünüm" anlamına gelen sözcük, büyük ölçüde gerçeğe dayanılarak yapılan ayrıntılı kent resimleri, çizimleri ve oymabaskıları için kullanılır. Gerçeğe dayanmayan düşsel örnekler, "veduta ideata" ya da "capriccio" olarak anılır.

Yanılsama: 1- Resim sanatına özgü bir terim olan yanılsama, resimsel yapıtta yeralan betilerin gerçek dünyadaki nesne ve gerçeklikler olarak tanınabilmesi anlamına gelir. Betiler gerçeklikle gönderme yapan sanatsal ögelerdir; onları gönderme yaptıkları gerçeklikler olarak kavramak ancak yanılsamanın varlığı halinde olanaklıdır. Dolayısıyla, yanılsama gerçekliğin sanat yapıtında "yeniden üretilmesi" demektir ve çoğunlukla üç boyutlu olan gerçek varlıkların iki boyutlu bir yüzey üzerinde betimlenebilmesini sağlar. Bu amaçla perspektif, ışık - gölge ve modle gibi yanılsama teknikleri kullanılır. Bu teknikleri hiç ya da pek az kullanan ve dolayısıyla, resim düzleminin iki boyutlu olduğu gerçeğini aşmaya çalışmayan toplum ve çağların sanatlarında yanılsamadan söz edilemez.

2- Yanlış algılama ve duyu yanılması.

Zemin: Resim sanatında genel olarak pano, tuval ya da benzeri bir zemin anlamında kullanılsa da teknik açıdan zeminin boyaya hazırlanmasıdır. Amaç, boya ile zemini ayırarak emiciliğini azaltmak ve boyaların parlaklığını sağlamaktır. Astarla karıştırılmaması gereken zeminin hazırlanmasında farklı malzemeler kullanılır.

Alegori: 1. Bir kavram ya da düşüncenin figüratif semboller hâline getirilmesi.

2. Görsel sanatlarda bir olayı, düşünceyi ya da kavramı daha iyi açıklayabilmek için kişileştirerek simgeleme.(Allegory)

3. Bir düşünce, soyut bir kavram ya da sanat dışı herhangi bir gerçekliğin figüratif bir simge hâlinde betimlenmesi.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü