Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Tonoz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tonoz nedir? Tonoz ne demek? Tonoz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Tonoz Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Tonoz:
Tuğla veya harçla örülmüş, koni biçimindeki tavan örtüsü.
Tarih Terimi Olarak Tonoz:
1- Tuğla ve harçla örülmüş, alttan obruk, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü.
2- Bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan örtü biçimi.
Arkeoloji Terimi Olarak Tonoz:
Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.
Sanat Terimi Olarak Tonoz:
1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi.
2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır.
3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.
İnşaat Terimi Olarak Tonoz:
Biçimi alttan iç bükey olmak üzere taş ya da tuğla ve harçla örülmüş yarım silindir biçimde tavan, bir kemerin aralıksız olarak devam etmesi ile meydana gelen örtü.
Benzer Coğrafya Terimleri
Tüf: Volkan bacasından çıkan çakıl, kum, kül gibi irili ufaklı volkanik malzemenin tümüne birden verilen ad.
Beşeri Ortam: İnsanla ilgili yani insani faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam ya da kriterdir.
Bölge: 1- Herhangi bir yerin tabii, ekonomik ve beşeri özellikler bakımından benzer özellikler gösteren kısmına bölge denir.
2- Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçasıdır.
Coğrafi Konum: 1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.
2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.
3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.
Doğal Ortam: Canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu ortama yada çevreye doğal ortam denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü