Eğitim Sitesi

Üniter Devlet Nedir? Üniter Devlet Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Üniter Devlet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Üniter Devlet nedir? Üniter Devlet ne demek? Üniter Devlet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Üniter Devlet Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Üniter Devlet:

Devletin ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösterdiği devlettir. Ör;Türkiye, Japonya, Norveç, Portekiz, Fransa, İngiltere ve Yunanistan gibi.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Üniter Devlet:

Birlikten yana, merkeziyetçi yönetimi benimseyen devlet sistemidir. Merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin tek merkezde toplandığı devlet yapısıdır. Üniter devlette devlet, millet ve ülke tektir. Devleti oluşturan unsurlar bütündür ve bölünemez.


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

Merkezi Üniter Devlet: Devletin dışında başka kamu tüzel kişisinin bulunmadığı ve bütün devlet faaliyetlerinin merkezden yürütüldüğü bir devlettir.

Adem-i Merkezi Üniter Devlet: Bazı devlet faaliyetlerinin kamu kişileri tarafından yürütüldüğü devlettir.

Üniter Yapı: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasaların geçerli olduğu yapı.

Öşüriye: Fethedilmeden önce de Müslüman'ın elinde olan arazidir. Böyle topraklardan öşür vergisi alınırdı.

Divan-ı Hümayun: Divan, devlet işlerinin görüşülerek karara bağlandığı en yüksek kurul. Divan teşkilatı Orhan Bey zamanında kurulmuştur. II. Mahmut yaptığı ıslahatlar sırasında Divanı kaldırarak yerine Bakanlar Kurulunu kurmuştur.
Divan, padişah için danışma meclisi niteliğindedir. Divanın iki özelliği vardır, hem yönetim kurumudur hem de en yüksek mahkemedir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü