Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Üretici terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Üretici nedir? Üretici ne demek? Üretici hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Üretici Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Üretici:
1. Kendi besinini kendi yapabilen canlılar, ototrof.
2. Işık enerjisi veya kimyasal enerji kullanarak inorganik maddelerden kendi organik besinini üretebilen canlılar.
3. Işık veya kimyasal enerjiyi kullanarak, anorganik karbon kaynağı olan karbondioksitten kendi besini ve karmaşık hücre yapı taşlarını sentezleyebilen organizma. Ototrof, kendi besinini yapan canlı.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Üretici:
Ototrof, kendi besinini yapan canlı.
Elektrik Terimi Olarak Üretici:
Elektrik üreten gerçek ve tüzel kişi.
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Üretici:
Üretim sağlayan, bir şey yetiştirip ya da bir şey yapıp satışa sunan kimse, yetiştirici, müstahsil.
Formula-1 Terimi Olarak Üretici:
Formula1 otomobilinin şasini üreten kuruluş.Formula1'de genellikle şasi ve motor üreticileri farklıdır..Dünya Şampiyonası klasmanında ödüller şasi üreticisine verilir.
Benzer Biyoloji Terimleri
Azotlu Organik Baz: Nükleotitlerde 5 çeşit azotlu organik baz bulunabilir. Bunlar
• Adenin(A)
• Guanin(G)
• Sitozin(C)
• Timin(T)
• Urasil(U)
Azotlu organik bazlardan Adenin ve Guanine taşıdıkları iki halkadan dolayı pürin; Sitozin, Timin ve Urasil'e ise taşıdıkları tek halkadan dolayı pirimidin adı verilir.
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO): Genetik mühendisliği yöntemleriyle bünyelerine yabancı genler ilave edilerek genetik yapıları değiştirilen, eklenen yabancı genleri genomlarına sabit olarak entegre eden ve bu genin aktardığı özellikleri gösteren bitki, hayvan ve mikroorganizmalara genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) denilmektedir
(Ibelgaufts, 1993; Demir veark., 2006).
Dişi: Sadece dişi gamet ya da yumurta meydana getiren birey ya da yavru doğuran organizma.
Kokuşma (Pütrifikasyon): Otoliz olayı sonucu büyük moleküllü organik bileşikler parçalanarak küçük moleküllü bileşikler oluşur. Proteinler aminoasitlere, karbonhidratlar monosakkaritlere, yağlar yağ asidine ve gliserine dönüşür. Bu küçük moleküllü bileşikler bakteriler tarafından parçalanmaya başlar. Bir üründe bakteri faaliyetlerinin başlaması, kokuşma başlangıcı olarak kabul edilir. Bakteriler bu bileşikleri parçalayarak parçalanma sonucunda amonyak, karbondioksit, hidrojen sülfür, çeşitli organik asitler, trimetil amin gibi ürünler açığa çıkarırlar. Bu bileşikler etin rengini değiştirir, yapısını bozar, yumuşatır, kokusunu ağırlaştırır. Bu nedenle bu olaya kokuşma (pütrifikasyon) denir.
Sertoli Hücreleri: Her testis, çok sayıda seminifer tüpçük adı verilen kıvrılmış kanaldan oluşur. Seminifer tüpçüklerde iki belirgin hücre grubu bulunur. Bunlar sertoli hücreleri ve spermatogonik hücreler (spermatogonyumlar, spermatositler ve spermatitler)dir.
Sertoli hücresinin düzensiz şekilli çekirdeği ve belirgin bir çekirdekçiği vardır. Bu hücreler spermlerin beslenmesini ve korunmasını sağlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü