Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Uzatma Noktası terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Uzatma Noktası nedir? Uzatma Noktası ne demek? Uzatma Noktası hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Uzatma Noktası Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Uzatma Noktası:
Herhangi bir notanın "yanına" konulan nokta, o notayı kendi değerinin yarısı kadar uzatır. Örneğin, iki vuruşluk bir nota kendi değerinin yarısı kadar uzayacağı için 3 vuruş olarak, bir vuruşluk bir nota ise, bir buçuk vuruş olarak çalınır ya da okunur.
Bunun yanında eğer bir notanın yanında iki tane nokta varsa, o notanın değeri birinci notanın yarısı kadar uzatılır.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Müzik: 1. Müzik, insanların hislerini, düşüncelerini, doğadan aldıklarını ve bazen de salt doğayı anlatan, ifade eden, düzenlenmiş seslerdir.
2. İnsanların kelimeler ile anlatamadığı duygu, düşünce ve hislerini belli kurallar çerçevesinde uyumlu(melodik) seslerle anlatma sanatıdır.
3. İnsanların kendi yapılarına uygun, yaşadığı ortama göre sesleri kullanma sanatıdır.
4. Müzik, seslerle düşünme, sesler aracılığıyla yaşamı duyumsama ve geliştirme yolunda insan
gerçeğinin bütün ilişkileri içinde araştırılması ve aktarılması sanatıdır.
5. Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin
sanat düşünceleri içerisinde ritimli veya ritimsiz olarak bir araya getirme sanatıdır. Müziğin iki ana elemanının biri ses, diğeri ritimdir.
Müzik ikiye ayrılır:1>
1. Sözlü müzik (Vokal müzik): İnsan sesiyle ve müzik aletleriyle yapılan müziktir.
2. Saz müziği (Instrumental müzik): Yalnızca sazların çalması için yapılan müziktir.
Uzatma Bağı: Aynı adı taşıyan iki notayı birbirine bağlayan bağa "uzatma bağı" denir. Uzatma bağı ile birbirine bağlanan notalardan iki notanın süresi birinciye eklenerek okunur.
"Puandorg" ya da "fermata" adı verilen işaret ise, notayı serbest olarak uzatır. Puandorglu nota genellikle kendi değerinin iki katı kadar uzar, ancak yorumcu isterse bunu daha kısa ya da uzun yapabilir.
İki Zamanlı Ölçüler: Biri güçlü, öteki zayıf, iki vuruştan oluşur. En çok kullanılan iki zamanlı ölçü "iki dörtlük" tür. Vuruş sayısı üstte, süre birimi olan "dörtlük" ise alta yazılarak gösterilir.
Burada karıştırılmaması gereken şudur. Bu bize, her ölçünün içinde "iki tane dörtlük değerinde" nota olacağını belirtir. "İki tane dörtlük nota" kullanılması şart değildir. Toplamı iki vuruş olacak şekilde notalar gruplanır ve yazılır.
İki zamanlı ölçülerde en çok kullanılan iki dörtlük olmasına rağmen, "iki ikilik" ya da "iki sekizlik" de sık sık görülür.
Üç Zamanlı Ölçüler: Müzik içerisinde bir güçlü, iki zayıf vuruş duyuluyorsa, üç zamanlılık var demektir. Yine en çok kullanılan üç zamanlı ölçü şekli "üç dörtlük" tür. Ancak, üç birlik, üç ikilik ya da üç sekizlik de kullanılır. Üç zamanlı ölçülere, valslerde sık rastlanır.
Dört Zamanlı Ölçüler: Dört zamanlılıkta iki vurgulu iki grup vardır, ama birinci vuruştaki vurgu daha güçlüdür. "Dört dörtlüğe çok sık rastlanır. Dört ikilik ve dört sekizlik de kullanılan dört zamanlı ölçülere örnektir.
Bazen ölçü zamanının olması gereken yerde "C" harfine benzer bir sembol görürüz. Bu sembol de "Dört dörtlük" yerine kullanılmaktadır. Sürelerin vuruşları ise belirli bir kalıba göre yapılır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü