Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Uzay terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Uzay nedir? Uzay ne demek? Uzay hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Uzay Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Uzay:
Uzay ya da fezâ, Dünya'nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan, gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir. Ortalama sıcaklığı -270 °C, mutlak sıfır noktası ise -273 santigrat derecedir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya'nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzayda tahminen milyarlarca galaksi bulunmaktadır. Bu tahmini galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistemler, gezegenler ve astroitler bulunmaktadır.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Uzay:
Bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.
Matematik-Geometri Terimi Olarak Uzay:
1- Uzunluğu, genişliği ve yüksekliği, düz sınırsız genişletilebilen geometrik terim.
2- Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.
3- Düşünebildiğimiz bütün noktaların kümesi.
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Uzay:
1. Gözlem aletleri ile ulaşılabilen nokta arasındaki varlık alanı başka bir ifade ile bütün gökcisimlerinin bulunduğu, yerin atmosferi dışında kalan boşluk, feza.
2. Bütün gök cisimlerinin bulunduğu boşluktur.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Uzay:
Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz kabul edilen boşluk.
Fizik Terimi Olarak Uzay:
Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza.
Benzer Coğrafya Terimleri
Ülke: Bir devletin egemenlik sahası a) Kara egemenlik alanı: Devletin egemenliği altında bulunan topraklar. Uluslararası antlaşmalarla belirlenmiş kara sınırları vardır. b) Deniz egemenlik sahası: Kara suları sınırları içinde kalan sular, yeraltı ve su bileşimi kaynaklarıyla birlikte kara ülkesinin devamıdır. c) Hava egemenlik sahası: Devletin kara ve denizleri üzerine denk gelen atmosfer katlarıyla onun üzerinde saha, o devletin egemenlik alanı kabul edilir.
Vadi Tabanı: Akarsu yatağı kenarlarında, alüvyonlarla kaplı, geniş ya da dar düzlükler.
Vallakien: Toptan yükselme hareketi dikey yükselme hareketlerinin jeomorfolojik kanıtıdır.
Vejetasyon: Bir bölgedeki bitki topluluğunun meydana getirdiği örtü. Orman, bozkır, çayırlık birer bitki örtüsüdür.
Volkan: Yer yuvarlağı içindeki kızgın ergimiş ve katı maddelerin yeryüzüne çıktığı yer. Yanardağ. Yanardağlardan püsküren maddelerin birikmesiyle çeşitli yüzey şekilleri (koniler, lav akıntıları, lav platolar vb.) oluşur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü