Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Vadi Buzulu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Vadi Buzulu nedir? Vadi Buzulu ne demek? Vadi Buzulu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Vadi Buzulu Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Vadi Buzulu:
Sürekli beslenerek sirkten taşan ve vadi boyunca aşağı hareket eden buzul türüdür.
Benzer Coğrafya Terimleri
Volkan Bacası: Mağmanın yeryüzüne ulaşıncaya kadar geçtiği yola volkan bacası denir.
Volkanik Göller: Volkanik patlamalar ile oluşan çanaklardaki göllerdir. Krater gölü, kaldera gölü ya da maar gölü gibi çeşitleri vardır.
Volkanik Tüf: Volkanlardan çıkan kül ve irili ufaklı parçaların üst üste yığılarak yapışması ile oluşan taşlara volkan tüfü denir.
Volkanizma: 1- Magmanın yeryüzüne eriyik, katı, sıvı ve gaz halinde çıkması olayı. Yerin derinliklerinde bulunan magmanın patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. Volkanik hareketler sırasında çıkan maddeler bir baca etrafında yığılarak yükselir ve volkanik dağlar oluşur. Sıcak ve plastik kıvamda olan magmanın gaz, sıvı ve katı maddeler halinde yeryüzüne çıkması veya yer kabuğuna doğru sokulması.
2- Yerin derinliklerinde bulunan kızgın durumdaki sıvı gaz ve katı maddelerin, yerlerinden ayrılarak, patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir.
3- Magmanın yer kabuğunun sığ yerlerine sokulması veya patlayıp püskürerek ya da yavaş akarak yeryüzüne çıkmasıdır.
Volkan Konisi: Lav, kül, volkan bombası gibi volkanik maddelerin üst üste yığılması ile oluşan koni biçimli yükseltiye volkan konisi, koni üzerinde oluşan çukurluğa krater denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü