Eğitim Sitesi

Yasa Nedir? Yasa Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Belediyecilik-Kamu Yönetimi terimleri sözlüğümüzde Yasa terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yasa nedir? Yasa ne demek? Yasa hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yasa Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yasa:

Kanunname, Mevzuat.


Tarih Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan, uyulmadığı zaman belli yaptırımlarla karşılaşılan kural.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yasa:

1- Bireylerin toplum içindeki eylem ve davranışlarını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır.

2- Olaylar arasında düzenli bir bağıntıyı tespit eden ve bir şeyin zorunlu olduğunu dile getiren genel önerme. Olayların gidişinde olağan dışına yer vermeyen, değişmezlik ve zorunluluk gösteren kural.

3- Teorinin unsurları arasındaki ilişkinin matematiksel olarak ifade edilmesiyle ortaya çıkan; genel, gerçekleşme olasılığı yüksek önerme.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama organı tarafından anayasaya uygun olarak hazırlanmış, herkesin uymak zorunda olduğu yaptırıma bağlı kurallardır. Yasa teklifi vermeye bakalar kurulu ve milletvekilleri yetkilidirler. Yasalar resmi gazetede yayınlanır.


Hukuk Terimi Olarak Yasa:

Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun.


Fizik Terimi Olarak Yasa:

Çok sayıda deney ve gözlemlerden sonra, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen durum.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasa:

Bkz. Kanun


Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

Yaşlı Hizmetleri: Sosyal hizmetler kapsamında, yaşlı insanların saadeti ve huzuru için, gerek kurumsal, gerek eve yönelik olarak yapılan sistemli ve örgütlü çalışmaların bütünü.

Yatay İletişim: Farklı bölümlerde ancak aynı örgütsel düzeylerdeki kişiler ve birimler arasında, işle ya da kişisel konularla ilgili olarak kurulan iletişim.

Yaylak: Çiftçilerin hayvanları ile birlikte yaz mevsimini geçirmeleri, hayvanlarını otlatmaları ve otundan yararlanmaları için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanılan yer.

Yedek Ödenek: Bütçe kanunlarında (kararnamelerinde) belirtilecek hizmet ve amaçlar için genel ve katma bütçelere gerektiğinde aktarma yapılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertiplerinde bulunan ödenek.

Yeni Arazi Teşekkülü: Kimsenin mülkiyetinde olmayan yerlerde birikme, dolma, kayma ya da kamunun malı olan akarsuların yatak veya seviyelerinin değişmesi gibi olaylarla oluşan toprak parçası.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü