Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Yassı Çemen Savaşı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yassı Çemen Savaşı nedir? Yassı Çemen Savaşı ne demek? Yassı Çemen Savaşı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yassı Çemen Savaşı Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Yassı Çemen Savaşı:
1230 yılında Erzincan yakınlarında Selçuklu Devleti ve Eyyubiler ittifakı ile Harezmşahlar arasında yapılan savaştır. Savaş kesin olarak Selçuklu - Eyyûbî zaferi ile sonuçlanmıştır.
Benzer Tarih Terimleri
Süzeren: Ortaçağ Feodalite (Derebeylik) döneminde halkın himayesi altına girdiği kişilere süzeren adı verilir.
Ayazma: Ortodoks Hıristiyanlarca şifalı ve kutsal sayılan su kaynakları ve pınarlara verilen isim. Kelime kökeni olarak kutsal anlamına gelen Yunanca Hagia ve su anlamına gelen “ma” kelimelerinin birleşiminden oluşan hagiama zaman içerisinde “ayama”, “ayazma” olarak değişimlere uğramıştır.
Araştırmacı Tarih: Yer ve zaman verilerek, olayların neden ve sonuçlarını objektif bir biçimde inceleyerek, aralarında bağlantı kurmaya çalışan tarih çeşididir. Olaylar ince ayrıntılarına kadar incelenir. XIX. Yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Tarih yazıcılığının son aşamasıdır. Alman Leopold Van Ranke ilk temsilcilerindendir. Günümüz modern tarih anlayıştır.
Kılıç Hakkı: Osmanlı İmparatorluğu'nda geliri 20.000 akçeye kadar olan, kamu arazisi dahilinde yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara tımar denirdi. Tımarlar sipahilere verilirdi. Tımarın sipahilerin kendilerine verilen asgari bir miktarı (5-6 bin akçe) vardı ki buna kılıç hakkı denirdi. Hizmet ve yararlılık karşılığı olarak verilen tımarın değeri artırılırsa, bu 5 - 6 bin akçeden fazlasına terakki denirdi.
Sened-i İttifak: Sened-i İttifak Osmanlı Devleti'nde, II. Mahmut devrinde ayanlar ile hükümet arasında yapılan sözleşmeye verilen isim (26 Eylül 1808).
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü