Eğitim Sitesi

Yatay Geçiş Nedir? Yatay Geçiş Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Üniversite terimleri sözlüğümüzde Yatay Geçiş terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yatay Geçiş nedir? Yatay Geçiş ne demek? Yatay Geçiş hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yatay Geçiş Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Yatay Geçiş:

1- Herhangi bir yükseköğretim kurumunun bir fakülte veya bölümünden başka bir yükseköğretim kurumunun aynı fakülte veya bölümüne yapılan geçişlere yatay geçiş denir.

2- Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası olarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapabilirler. Yatay geçiş koşulları ve kontenjanları yönetmelikler doğrultusunda, ilgili bölümler tarafından belirlenmektedir.

YATAY GEÇİŞ İÇİN ARANAN NİTELİKLER
1.Yatay geçişler ancak eşdeğer eğitim proğramları uygulanan Yükseköğretim Kurumları arasında yapılır.
2.Ancak herhangi bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı öğrencilerin yatay geçişleri yapılabilir.
3.Yükseköğretim Kurumlarının ilk sınıfına (ayrıca yalnız Tıp Fakülteleri'nin son sınıfına)yatay geçiş yapılamaz.
4.Merkezi Açık Yükseköğretim ve dışarıdan(ekstern)Yükseköğreti mden geçiş yapılamaz.
5.Ara sınıflara geçiş için :Öğrencinin ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması ,geçeceği sınıftan önceki öğretim süresince sağladığı not ortalamasının(gireceği sınıfa geçiş notu dahil ) net yüzde 70 olması şarttır.
6.İkinci Öğretimden Örgün Öğretim'e yatay geçiş yapılamaz.

YATAY GEÇİŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER
1.Not Belgesi(Transkript),
2.ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi'nin tasdikli örneği
3.Başvuru dilekçesi.
4.Birden fazla eğitim programı için başvuran adayların ,her program için ayrı dilekçe yazmaları ve her dilekçeye not belgesi eklemeleri şarttır.


Benzer Üniversite Terimleri

Dikey Geçiş: 1- İki yıllık eğitim sonunda önlisans diploması veren meslek yüksek okullarını bitiren öğrencilerin aynı yükseköğretim kurumunun veya başka üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren ilgili bölümlerine, ÖSYM tarafından uygulanan DGS (Dikey Geçiş Sınavı)' yi kazandıktan sonra geçmelerine dikey geçiş denir.

2- Önlisans programlarını bitirdikten sonra lisans programlarına yapılan geçişlerdir. İki yıllık önlisans programını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) adı verilen bir seçme sınavı yapılmakta ve bu sınav puanı ve ayrıca okulunuzdan alacağınız başarı puanı ile önlisans programının devamı niteliğindeki lisans programlarına geçiş yapabilir, o programlara devam edebilirsiniz. Örneğin; Bilgisayar programcılığı önlisans programından mezun bir öğrenci, 4 yıllık Bilgisayar öğretmenlikleri ve mühendislikleri gibi lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.

Üniversite: 1. Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur.

2. Yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan, fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birimlerden oluşan bilimsel özerkliğe sahip öğretim kurumu.

3. Yükseköğretim kurumlarının temel birimi olan üniversite, kendisine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulları ve enstitülerle bunların alt bölümlerinden oluşmaktadır.

Fakülte: 1- Bir üniversitenin, öğrenim alanı veya uzmanlık konusu bakımından ayrılmış kollarından her birine fakülte denir.

2- Bu üniversiteye bağlı olarak yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur. Örnek: Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi.

Bölüm: Amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim- öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları bilim ve sanat dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.

Yüksekokul: 1. Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. Yüksekokullarda genellikle iki yıllık eğitim verilir. Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak kurumlar meslek yüksekokulu olarak da adlandırılır.
Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak belirlenen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.


2. Çeşitli meslek kolları için kalifiye eleman yetiştiren yükseköğretim kurumu. Belli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren, bir fakülteye veya doğrudan rektörlüğe bağlı olan bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu veya Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye-Meslek Yüksekokulu.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Üniversite Terimleri Sözlüğü