Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Yazıt terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yazıt nedir? Yazıt ne demek? Yazıt hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yazıt Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Yazıt:
Bir olayın ya da kimsenin anısını tarih boyunca yaşatmak amacıyla, gömüt taşı, anıt gibi şeyler üzerine kazılmış yazı.
Arkeoloji Terimi Olarak Yazıt:
Genellikle mermer, taş ve pişmiş toprak üzerine herhangi bir dilde yazılmış metinlerdir. Bir yapının, anıtın veya heykelin hangi tarihte kim tarafından kim için yapıldığını ya da çeşitli anlaşmaların, toprak başının kayıt altına alındığı, zaferlerin yüceltildiği yazıtlar, diğer ismiyle kitabeler arkeoloji buluntuları arasında önemli bir yer tutarlar. Yazıldığı dili anlamada değil kültürü tarihi açısında belge niteliği taşırlar. Tarihteki en ünlü yazıtlar arasında ilk yazılı antlaşma sayılan Mısırlılar ile Hititler arasındaki Kadeş Antlaşması veya Babil Kralı Hammurabi'nin kanunların yazıldığı bazalt taşından steli sayılırlar.
Sanat Terimi Olarak Yazıt:
1. Bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için bir şey üzerine kazılan yazı, kitabe.
2. Etrafı silmeler, kornişler ya da kordonlar ile çevrili, içinde yazı olan taş.
Benzer Tarih Terimleri
Yeniçağ: Ortaçağın sonundan (İstanbul'un Türklerce ele geçirilişinden-1789) yakınçağın başlangıcına (Fransız Devrimi'ne-1789) kadar süren tarih bölümü.
Yeniçeri: Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).
Yenidünya: Amerike anakarası.
Yezidilik: Tanrısal varlığın iyilik ve kötülük olarak ikiye ayrıldığını, Tanrı'nın iyiliği, şeytanın kötülüğü temsil ettiğini, Tanrı'yla şeytan arasında sürekli bir çekişme, tartışma olduğunu öne süren, Hz. Ali'yi insan biçimine girmiş Tanrı sayan, Tanrısal varlığın bir parçası saydığı şeytana da aşırı bağlılık gösteren, İslam inançlarına aykırı bir mezhep.
Tağşiş: 1-Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma.
2- Ayarını düşürmek.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü