Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Yüklemine Göre Cümleler terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yüklemine Göre Cümleler nedir? Yüklemine Göre Cümleler ne demek? Yüklemine Göre Cümleler hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yüklemine Göre Cümleler Terimi Hakkında Bilgiler
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yüklemine Göre Cümleler:
Cümleler yüklemine göre isim cümlesi, fiil cümlesi türüne ayrılır.
Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri
Ad Cümlesi: Yüklemi çekimli fiil değil ad veya ad soylu bir kelime olan ve cevher fiili eklerinin geniş zaman, şimdiki zaman ve geçmiş zaman çekimleri ile yargıya bağlanan cümle: Ankara'da havalar yazın çok sıcaktır.
Yüklemin Yerine Göre Cümleler: Cümleler yüklemin yerine göre kurallı cümle, devrik cümle türüne ayrılır.
Kurallı Cümle: Yardımcı ögeden ana ögeye doğru yol alan ve yüklemi sonda bulunan cümle: Zaten hemen her bina, içinde yetiştiği tarihin bir parçasıdır. (A.Ş.Hisar, Boğaziçi Mehtapları, s.169).
Devrik Cümle: Anlamı güçlendirmek veya güzelleştirmek için Türkçenin normal söz dizimine aykırı olarak yüklemi öteki cümle ögelerinden daha önce gelen cümle: Ne mutlu Türküm diyene, Alıver şu işi üzerine, görmeliydin o sabah gelenleri vb.
Belirli Ad Tamlaması: Türkçede ad tamlaması, ilgi durumu eki almış tamlayan görevindeki bir adın, iyelik eki almış tamlanan görevindeki bir adla tek bir kavrama karşılık olacak şekilde birleşmesi ile kurulur: çocuğun oyuncağı, kapının kolu vb.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü