Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Zeamet terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zeamet nedir? Zeamet ne demek? Zeamet hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Zeamet Terimi Hakkında Bilgiler
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zeamet:
Osmanlı'da dirlik arazilerinin bir bölümü.
Tarih Terimi Olarak Zeamet:
1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır.
2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı).
3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zeamet:
Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi.
Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Zeamet:
Tımar.
Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri
Zımmi: İslam devletinin hakimiyetini kabul etmiş ve cizye ödeyen Müslüman olmayan halk.
Züyuf Akçe: Ayarı düşük para.
Menşur: Onay, Onaylamak. Padişah tarafından verilen bir ferman türü.
Abkeş: Tekkelerde su çekenlere verilen addır. Farsça su manasına gelen "ab" ile yine Farsça çekmek manasına gelen "keşiden" fiilinin geniş zaman kökü olan "keş" ile birleşerek oluşan bir terimdir.
Büyük tekkelerde yalnızca bu işlerle meşgul olan adamlar bulunmaktaydı. Vaktiyle hayır için yapılan sebilhanelerden bazılarının içinde birer kuyu da kazılır ve bu kuyudan su çekerek sebilhane bardaklarını doldurmakla yükümlü bir görevli bulunurdu. Bu görevliye de "abkeş" denilirdi. Bu vazifeye konulan kimseler için, vazife tahsis edildiğine dair Evkaf Nezareti'nin defterlerinde kayıtlar tutulurdu.
Abrizci: Mevlevi tekkelerinde abdesthane temizleyicilerine verilen isimdi. Bunlara "ken-nas" da denirdi. Farsça su anlamına gelen "ab" ile yine Farsça dökmek anlamına gelen "rihten" fiilinin geniş zaman kökü olan "riz" in birleşmesiyle oluşan bir terimdir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü